Inici Política i Societat Externalització vs. municipalització dels serveis

Externalització vs. municipalització dels serveis

2112

El Ple Municipal de setembre va tenir dues modificacions de crèdit i algun punt de mer tràmit, però per nosaltres el més rellevant van ser l’aprovació dels Plecs de clàusules administratives i tècniques per a la contractació dels serveis de neteja dels edificis i serveis municipals i les escoles, d’una banda, i la moció conjunta dels tres grups municipals en motiu del 1r aniversari de l’1-O, de l’altra.

Hi ha dos motius principalment pels quals des d’Alternativa per Llagostera hi vam votar en contra del contracte dels serveis de neteja. El primer és ideològic, el segon de caire purament econòmic.

Si recordeu, en el nostre escrit del mes de juliol ja vam començar a parlar del contracte de serveis de neteja a propòsit de la pròrroga del contracte amb l’actual adjudicatària. En aquell escrit dèiem que “per la nostra banda, i així els ho hem dit moltes vegades, pensem que determinades tasques com ara la neteja dels edificis municipals o el servei de jardineria (també majoritàriament externalitzat) les hauria d’assumir l’Ajuntament amb els seus propis mitjans.” Efectivament, el model preferit per les administracions conservadores, de les quals el PDeCAT és alumne avançat, és un model basat en les privatitzacions i externalitzacions dels serveis, segons ells per millorar la gestió. Res de tot això. No hi ha cap raó per pensar que la gestió privada dels serveis sigui més eficient que la gestió pública. En realitat, la diferència rau en què el seu pensament neoliberal implica que tot ho ha de gestionar l’empresa privada per tal d’augmentar els beneficis i els privilegis d’una determinada classe social, la dels posseïdors. Per a nosaltres, en canvi, que no formen part d’aquesta classe ni defensem els seus interessos, és prioritari que la gestió dels serveis es faci de manera pública, amb personal municipal, mantenint el control directe d’aquesta gestió. És clar que això comporta més feina des del punt de vista administratiu i polític, però això no ens espanta. D’altra banda, no hi ha dubte que els drets laborals de les treballadores de neteja estaran força més garantits amb una gestió pública que si els gestiona l’empresa privada, que té com a principal finalitat la maximització de beneficis, en detriment habitualment de les condicions laborals, comportant sous de misèria i precarietat laboral.

Des del punt de vista econòmic, l’externalització del servei de neteja suposa el pagament d’IVA (21%) i de l’anomenat benefici industrial (BI), que és la part del pastís que va directament al calaix dels beneficis. A aquest contracte, que és per un valor anual, en números rodons, de 248.000 € (costos laborals més despeses generals) cal afegir-li doncs el 13%! de benefici industrial (30.000 €) més el 21% d’IVA (58.000€), fent un total de 336.000 €/any. Això vol dir que anualment es pagaran 88.000€ entre IVA i BI que ens podríem estalviar fent una gestió pública. 176.000€ en els dos anys de contracte, que seran 352.000€ si s’acaba executant la pròrroga prevista de dos anys més. 352.000€ en quatre anys! La de coses que es podrien fer amb aquests diners. Fins i tot es podria contractar una persona per gestionar exclusivament el personal de neteja i encara sobrarien diners per altres partides, potser per destinar-les a polítiques socials o d’habitatge.

D’altra banda, la moció conjunta dels tres grups municipals en motiu del 1r aniversari de l’1-O va ser sobre la base d’una moció tipus de l’ACM amb alguna incorporació que vam suggerir per la nostra banda. Bàsicament reitera l’exigència dels i les preses polítiques i el retorn de les persones exiliades, reivindica el referèndum d’autodeterminació i la mobilització de l’1 d’octubre, condemna la violència exercida per l’Estat i demana negociar la celebració d’un nou referèndum pactat i, si això no és possible, reservar-nos el dret d’endegar un procés constituent que porti a la constitució de la República Catalana.

És potser moment també per recordar allò que des d’Alternativa per Llagostera dèiem en la declaració que vam fer el 23 de setembre de 2017, sobre el Referèndum d’autodeterminació:

“Des d’Alternativa per Llagostera  ens reafirmem en la nostra lluita perquè Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur polític i el seu destí com a nació des de la plena sobirania, i si vol fer-ho com a Estat independent o com a República lliurement federada a d’altres territoris.

ALL dóna suport incondicional a la celebració del Referèndum d’autodeterminació per a Catalunya convocat per al proper 1 d’octubre i crida a tota la ciutadania, independentment del sentit del seu vot, a participar-hi i a la mobilització continuada per defensar les urnes des del carrer.”

Les persones del nostre grup, com altres centenars de veïns i veïnes de Llagostera, vam defensar el dret de vot i d’autodeterminació de manera efectiva. I va ser admirable. Gràcies a totes i a tots per fer-ho possible.