Inici General Articulant dos dels grans eixos del mandat: habitatge i participació

Articulant dos dels grans eixos del mandat: habitatge i participació

1037

La política municipal ha d’anar més enllà de poder gestionar el dia a dia d’un municipi i ha d’esdevenir un motor de canvi per les persones, deixar de fer la vella «política d’aparador» per implementar projectes, obres i serveis que facin la vida dels nostres convilatans més fàcil i  amb majors oportunitats. Aquest és un dels mantres que hem anat repetint des del inici del nostre mandat i amb aquesta línia és en la qual s’emmarca les propostes que vam aprovar en el darrer Ple.

Un dels eixos que sempre hi hem donat molt importància conjuntament amb el desenvolupament de polítiques socials, és l’habitatge. Som plenament conscients del drama que és per moltes famílies el fet de la pèrdua d’habitatge o de no trobar una alternativa habitacional en casos de desnonament o de no renovació del contracte de lloguer. Així, durant aquest temps que portem al govern, s’han fet millores substancials per tal de poder acompanyar i  ajudar a totes aquestes persones que cauen en l’exclusió residencial que malauradament són moltes. Hem estat pioners en crear el servei d’habitatge municipal i dotar-lo tant de recursos humans com financers; s’ha creat un parc públic d’habitatge format per 15 habitatges i amb la intenció de poder incrementar-ho per tal d’atendre la gran demanda residencial que hi ha al poble;  s’ha declarat el municipi, àrea de mercat tens amb la intenció de regular els preus del lloguer i evitar així que especuladors en facin benefici a costa de la majora de població que no pot accedir a un habitatge de primera ocupació i en aquest darrer Ple es va fer un pas més i s’ha aprovat el reglament per a l’adjudicació dels habitatges municipals o gestionats per l’ Ajuntament. Aquest és un instrument mot necessari i esperat per tal de poder regular l’allotjament social temporal per a persones o famílies en situació de vulnerabilitat social i també té una visió de futur ja que la nostra política d’habitatge va més enllà i té l’objectiu de poder arribar a altres col·lectius sense la necessitat d’estar vehiculats a través de Serveis Socials com la gent jove que té grans dificultats per emancipar-se i accedir a un habitatge digne i estable.

Un dels altres eixos que considerem fonamental per tal que la política sigui realment democràtica és la participació i en aquest sentit, encara ens queda camí per recórrer ja que la política municipal continua estant allunyada de la ciutadania en general i existeix un gran desinterès per la gestió d’allò públic. En aquest aspecte però, s’han fet passos rellevants per la participació activa i en aquest darrer Ple, s’ha aprovat definitivament el reglament municipal de la gent de pagès després d’haver-se presentat dues al·legacions per part d’una veïna del municipi.  Aquest és un dels Consells impulsat des de la Regidoria de Medi Rural i que s’ha creat darrerament conjuntament amb el Consell d’infants que aquesta setmana passada, va ser la seva primera convocatòria amb èxit de participació i amb la intenció que els infants vagin incorporant la cultura participativa com a forma de fer i de ser.

En aquest Ple, des de la Regidoria de Drets Socials, es va exposar que aquesta setmana hi ha una altra convocatòria del Consell Social per tal de revisar l’estat de les necessitats socials que tenim a nivell local després de dos anys de pandèmia i valorar com aquest fet ha provocat una gran crisis socioeconòmica que ha afectat a moltes persones i famílies del nostre entorn.

Com a proposta rellevant i lligat a la importància de la participació, en el darrer Ple s’ha aprovat inicialment  el Pla local de joventut pels propers quatre anys i que s’ha dut a terme de forma participativa amb els diferents agents i en el qual s’emmarca els objectius i les accions que aniran destinades als joves.

Per altra banda, la regidora de Feminismes va explicar la programació d’actes que hi ha per commemorar el 8 de Març, dia de la dona i s’ofereix una programació variada i que s’ha fet de forma transversal des de diferents àrees i serveis municipals. S’ofereixen activitats diverses com la projecció d’un documental per parlar sobre el masclisme a l’actualitat, diferents exposicions, taller adreçat a joves per sensibilitzar d’actituds masclistes, tallers d’autodefensa feminista  o la cursa de la dona que té la voluntat que es faci cada any per aquestes dates per tal de visibilitzar la dona i esport.

Per finalitzar, vam votar a favor de la moció presentada pel grup de Junts per Llagostera sobre modificar l’ordenança fiscal número 24 en relació als caixers automàtics fent que s’incrementi la taxa en 10.000€  a aquelles entitats que no atenguin a les persones sobretot a la gent gran de forma directa però cal dir que aquesta moció només quedarà en bones intencions perquè  malauradament, no hi ha cap entitat financera al municipi que se li pugui aplicar perquè no tenen els caixers a la via pública o bé no són considerades oficines bancàries. Per tant, haurem de continuar buscant altres mecanismes de pressió conjuntament amb les administracions supramunicipals per tal que les persones puguin ser ateses de forma digna a les entitats bancàries que són les mateixes que cada any augmenten els beneficis milionaris i que han estat rescatades en diners públics i ara donen l’esquena a tots els ciutadans i fan que la única comunicació que hi hagi sigui telemàtica deixant molta gent exclosa completament.