Inici Política i Societat Ple del mes de setembre del 2018

Ple del mes de setembre del 2018

2152

El ple del mes de setembre es va celebrar el dimecres 26, quan faltaven pocs dies per a l’inici del mes d’octubre. Per aquest motiu, els tres grups municipals amb representació a l’Ajuntament van presentar una moció conjunta en motiu del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

La moció, aprovada per unanimitat, acordava reivindicar i agrair a totes les persones que van fer possible el referèndum d’autodeterminació, malgrat les amenaces, la violència i la brutalitat policial per par del govern espanyol. També es reiterava la necessitat que el govern de l’estat espanyol negociï un referèndum acordat i accepti el resultat democràtic que se n’obtingui. Finalment, exigia la llibertat immediata i incondicional dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Des de la pàgina web de l’Ajuntament es pot llegir el text de la moció.

 

Un ple de tràmit

Entre els punts de l’ordre del dia del ple del mes de setembre no n’hi havia cap que destaqués per sobre dels altres.

El ple va ratificar el Decret d’Alcaldia núm. 993/2018, en relació als nous representants de l’Ajuntament a l’entitat SUMAR, Empresa d’Acció Social, S.L., que en aquest cas serà la Pilar Aliu, amb el vot a favor de PDeCat i l’abstenció d’ALL i d’ERC.

El ple també va aprovar l’expedient de contractació i els plecs de clàusules administratives particulars i de prescripcions tècniques que han de regir el contracte de serveis de neteja d’edificis i serveis municipals i les escoles Lacustària i Puig de les Cadiretes, amb el vot a favor de PDeCat, l’abstenció d’ERC i el vot en contra d’ALL. En aquest sentit, el regidor d’Alternativa per Llagostera, David Parron, va explicar que no hi estava a favor perquè creuen que aquest tipus de servei s’hauria de donar des de l’Ajuntament, amb personal propi o amb la creació d’una empresa municipal. Segons Parron, això faria que es pogués tenir un control de la feina que es fa, amb un millor rendiment i assegurant que les treballadores cobren un sou digne i no molt baix a causa que l’empresa hagi licitat a la baixa. A més, també va apuntar a un factor econòmic. Segons el regidor d’ALL, amb un contracte d’aquest tipus l’Ajuntament ha d’acabar pagant un benefici industrial (13%) i l’IVA (21%). Parron va calcular que si l’Ajuntament gestionés aquest contracte es podria estalviar uns 89.000 euros l’any. L’alcalde Fermí Santamaria va respondre a aquests arguments dient que és molt complicat gestionar-ho des de l’Ajuntament perquè s’ha de tenir prou personal per fer les feines però també per cobrir les baixes.

Un altre punt de l’ordre del dia va ser l’aprovació de la modificació de crèdit núm. 6/2018 per crèdits extraordinaris, així com la modificació de crèdit núm. 7/2018 per suplements de crèdit, amb el vot a favor de PDeCat i d’ALL i l’abstenció d’ERC. Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Ramon Soler, ambdós casos es tractava d’un canvi de partides que no alterava el pressupost municipal.

El ple també va aprovar, amb el vot a favor del PDeCat i l’abstenció d’ERC i d’ALL, el compte general del pressupost de l’exercici 2017. En aquest cas, Soler va recordar que ja s’havia fet l’aprovació de la Comissió Especial de Comptes el passat 27 de juny i que posteriorment havà estat a exposició pública durant un període de 15 dies + 8. Al no presentar-se al·legacions al registre, ara tocava aprovar el compte per tal de retre el Compte General de la Corporació a la Sindicatura de Comptes de Catalunya. Soler va recordar que els resultats foren positius i que la situació econòmica de l’Ajuntament de Llagostera és estable.

Finalment, la Junta de Portaveus, reunida abans de la celebració del ple, va acordar deixar sobre la taula l’aprovació del model intern de règim de fiscalització i intervenció limitada prèvia de requisits bàsics per a les despeses i obligacions, i del control inherent a la presa de raó en comptabilitat, com a procediment per a l’exercici de la funció interventora sobre els drets i ingressos de l’entitat local.

Moció d’ERC per la taxa de recollida d’escombraries

El grup municipal d’Esquerra Republicana va presentar una moció en relació al compliment de la llei pel que fa a la taxa de recollia d’escombraries. Segons va explicar el regidor Toni Navarro, quan es va aprovar el pla de residus ERC ja va expressar la seva estranyesa perquè semblava que hi hagués més ingressos que despeses. Això va fer que des del grup miressin com s’havia desenvolupat la taxa d’escombraries durant 2017, realitzant un estudi econòmic diferent al realitzat pel regidor d’Hisenda i l’interventora. Navarro va explicar algunes de les irregularitats que ells havien detectat i va acabar concloent que, segons els seus càlculs, en comptes de dèficit del servei hi havia superàvit.

El regidor d’Hisenda, Ramon Soler, va contestar que l’equip de govern ha apostat per un nou model que vol una millora de la recollida amb una eficiència econòmica i medi ambiental, cosa que es vol fer amb les bonificacions per aquella gent que faci bé la recollida de residus. Per tant, s’haurà d’esperar a la liquidació d’aquest 2018 per saber si el cost és superior o no als ingressos. En cas que hi hagi superàvit es buscarà l’equilibri entre ingressos i despeses a través de les bonificacions, d’acord amb l’ordenança vigent actual. I que, en tot cas, quan se sàpiga la liquidació d’aquest nou model, s’esmenarà i es faran les rectificacions oportunes.

Finalment, PDeCat va votar en contra de la moció, ERC a favor i ALL es va abstenir perquè no estaven convençuts amb el contingut de la moció.

 

Informes d’alcaldia

A l’apartat d’informes d’alcaldia, els diversos regidors i l’alcalde van explicar algunes de les gestions o fets més remarcables de la seva àrea durant l’últim mes. El regidor de Medi Ambient, Xavier Vilella, va explicar que s’ha aconseguit una subvenció per tal de disposar un cop al mes d’un assessor en matèria d’estalvi energètic. Per la seva banda, el regidor d’Esports, Jesús Malagón, va fer esment al Campionat Territorial de Patinatge celebrat el cap de setmana del 15 i 16 de setembre al Pavelló Josep Mir.

 

Per la seva banda, la regidora d’Acció Social, Montse Vilà, va recordar que la nova tècnica social ja ha estat incorporada a l’equip i que el proper diumenge 7 d’octubre se celebrarà la 32a edició de la Festa de la Gent Gran. A continuació, el regidor de Joventut i Noves Tecnologies, Robert Montiel, va informar que algunes de les propostes aprovades en els pressupostos participatius ja s’han realitzat, com són l’estació metereològica, les llums de la passera del tanatori i l’antena Wifi a la zona de l’SkatePark. També va valorar de forma molt positiva el concert de corda local celebrat al nucli antic i va donar dades sobre els projectes Reaprèn (32 alumnes inscrits), Reforça’t (40 alumnes inscrits + llista d’espera) i el PTT (10 alumnes).

El regidor d’Hisenda, Comunicació i Promoció Local, Ramon Soler, va recordar que enguany la Fira del Bolet canvia de dia i se celebrarà el diumenge 14 d’octubre. També va explicar que la pròrroga del Pla de Barris permetrà gastar els 280.000 euros que queden per executar i que es gastaran en l’asfaltatge dels carrers Santiago Rusiñol, Felip Neri i Girona, així com en una ajuda per rehabilitació de façanes o la instal·lació d’un ascensor a l’ajuntament, entre d’altres. Finalment també va donar algunes dades del dispositiu de suport i d’inserció laboral. Durant el primer semestre de l’any el dispositiu ha atès a 112 persones i el percentatge d’inserció ha estat del 22,4%. La borsa de treball ha atès a més de 500 persones, ha publicat 68 ofertes i ha aconsegut 36 insercions laborals.

 

La regidora de Serveis, Salut i Igualtat, Pilar Aliu va recordar els actes que se celebrarien el diumenge 30 de setembre en el marc del primer aniversari de l’1 d’octubre, així com va informar que el 29 de setembre hi hauria una nova oportunitat de donar sang al Casino. Per la seva banda, la regidora d’Educació, Anna Hereu, va explicar que les escoles, les llars d’infants i l’institut havien començat el curs amb total normalitat. També va recordar que es continuen donant les beques a través de serveis socials (tant l’ajuda de llibres com de sortides) i que també es donen subvencions a les AFA’s per activitats extraescolars (horts escolars i conversa en anglès a l’Institut).

Finalment, l’alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, va informar que les obres del carrer Constància continuen, malgrat que el ritme és una mica més lent de l’esperat. Va explicar que hi hagut alguns problemes amb la direcció de l’obra, però que aquests ja han estat solucionats i s’espera que els treballs s’acabin el més aviat possible. També va informar que la Diputació està fent gestions amb el govern per assolir el compromís que va adquirir el conseller per rebre l’ajuda dels 1.300 euros per cada nen de la llar d’infants. Santamaria va dir que l’Ajuntament es planteja reclamar el deute perquè saben que hi hagut sentències a favor dels ajuntaments que l’han reclamada. Així mateix, també va explicar que la Generalitat torna a acumular un deute amb l’Ajuntament en referència al Pla de barris: hi ha pendents 800.000 euros de la primera certificació i 900.000 euros de la segona. Finalment també va explicar que s’estan mantenint reunions amb diversos veïns per construir una passera que connectaria el carrer Almogàvers amb el Canigó.