Inici General Un pressupost que consolida apostes

Un pressupost que consolida apostes

1138

Al ple de desembre vam discutir i aprovar el pressupost de l’Ajuntament per al 2023, amb els vots favorables dels grups de govern i el contrari dels de l’oposició. A pocs mesos de les eleccions municipals, aquests comptes (a banda de la rellevància que sempre tenen) representen una bona oportunitat per començar a fer balanç del conjunt del mandat.

En termes generals, podem valorar el pressupost d’enguany (que supera els 12 milions d’euros) com a continuista i de consolidació de les apostes polítiques que han guiat la coalició d’ERC i la CUP-Alternativa, basada en el pacte de govern establert. Tot i la situació greu i imprevista per la irrupció de la covid i la crisi econòmica que n’ha derivat (que indefectiblement ha suposat canvis de prioritats, així com també la decisió de congelar impostos i taxes) o la situació cronificada d’infrafinançament dels ens locals (que no hem de deixar de denunciar mentre persisteixi), encarem la recta final del mandat amb un bon compliment dels objectius marcats i un pressupost que els consolida. Hem pogut dur a terme un important gir social, d’enfortiment imprescindible de la institució (amb una problemàtica de falta de personal que venia de lluny) i de remunicipalització de serveis, d’aposta per unes polítiques mediambientals clarament exitoses, per una concepció ambiciosa de l’educació i la cultura com a dret i pal de paller comunitari, per un suport efectiu al teixit econòmic local o de l’estructuració dels canals de participació que mereixem.

Si bé és cert que aquest mandat no destacarà per cap gran obra o esdeveniment que pugui encarar-se al lluïment, aquest és un retret amb el qual ens sentim còmodes: la nostra concepció de la política no passa per aquí. El nostre objectiu és el de treballar per a un poble millor, entomant des dels problemes més urgents als grans reptes que tenim a mitjà i llarg termini ─més enllà de cicles i conteses electorals. I millorar el poble, per nosaltres, passa sobretot per millorar les condicions de vida materials de la seva ciutadania. Un bon exemple n’és el projecte de nova residència geriàtrica 100% pública, un projecte a llarg termini però de gran importància, i del qual se n’han enllestit les bases.

A continuació, destaquem alguns dels punts més rellevants del pressupost 2023 per a cadascuna de les regidories gestionades per la CUP-Alternativa.

Habitatge

Com a prioritat del Govern, mantenim l’esforç pressupostari preveient la compra de 3 nous habitatges així com la cessió amb rehabilitació de 5 més (ambdós fets subvencionats per la diputació) per al parc municipal d’habitatge, superant així amb escreix la trentena d’immobles. En aquesta àrea, encarem el final del mandat amb la creació i estabilització d’un servei municipal nou, que realitza una tasca social i de desplegament de polítiques que considerem imprescindibles.

Cultura

Mantenim i reforcem propostes com els festivals i jornades Arrima’t, Arrela’t, Sant Jordi o les Revoltes d’Octubre. També, la programació de Teatre-Cinema-Teatre i Dansa, sempre prioritzant-ne la qualitat i l’objectiu d’aproximar creadors del país (i locals) i el públic, així com l’oferta de cursos i tallers de l’Escola d’Art Pere Mayol, que ja és tot un referent en el nostre entorn. Augmentem en 3.000 euros, també, la subvenció a l’Escola de Música del Casino Llagosterenc.

Amb l’objectiu de potenciar-la i dotar-la de direcció, sempre de la mà de tècnics i entitats, estem molt satisfets d’haver aconseguit una activitat cultural envejable en molts sentits.

Drets Socials, Feminismes i cooperació

Amb un pressupost total de 464.770 euros, es mantenen apostes com els 70.000 euros de subvenció per escola i activitats de lleure, així com les subvencions a entitats socials locals com Creu Roja, Càritas i Oncolliga. Augmentem un 15% la partida destinada al conveni amb el Consorci de Benestar Social comarcal (responsable dels serveis socials) per a nous serveis d’atenció a la gent gran, al sensellarisme o d’atenció a la dona (SIAD). També augmenta la partida de cooperació internacional, que es vincula sobretot amb entitats locals o vinculades al poble (fins a 39.500 euros).

Medi Ambient, medis rural i forestal i protecció dels animals

Com a inversions, destaquen els 60.000 euros destinats a acabar d’enllestir les àrees de recollida selectiva a veïnats grans i urbanitzacions (amb tancament i il·luminació) i que ens han permès assolir enguany l’exitosa xifra del 82% de selecció; els 20.000 per a un nou punt de recàrrega de vehicles elèctrics (vinculats a una subvenció); així com una partida per a l’ampliació de les oficines de Medi Ambient. A banda de consolidar els esforços dels darrers anys en matèria de cura de camins, prevenció d’incendis o de reducció de residus, podem destacar l’augment de les partides destinades al control de gats de carrer.

Sobiranies

Aquest any podrem dur a terme les municipalitzacions de la zona blava i del servei de neteja dels espais municipals. Aquests són dos exemples clars que la internalització de serveis és, en molts casos, clarament viable i desitjable des d’un Ajuntament com el nostre: per raons econòmiques (resulten més barats), per les condicions laborals dels treballadors, per al control democràtic dels serveis i per un pur principi de sobirania. Assegurar-ne el control des del municipi és deixar de cedir-lo a grans poders econòmics que ens són clarament hostils.

Què queda per fer?

A l’inici d’aquest comentari esmentàvem el cas de la nova residència geriàtrica com a exemple de projecte que s’escapava dels terminis d’un mandat, així com les dificultats causades per la covid o la falta de finançament o de personal municipal; fets que comporten, necessàriament, una mirada llarga i l’adequació entre objectius i necessitats a abordar. Per això ens sembla honest esmentar també algunes qüestions de regidories pròpies que ens hauria agradat poder incloure en aquest pressupost tot i que finalment no hagi estat així. És el cas del projecte per uns nous horts comunitaris (que hem hagut de substituir, de moment, per la millora dels actuals) o de la concreció d’una propera col·laboració amb els propietaris del Museu Emili Vilà, que malgrat la bona predisposició de les parts necessita de més estudi.

COMPARTIR
Article anteriorUn mal pressupost
CUP-Alternativa
Espai de confluència municipalista que va concórrer a les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 sota el lema "Som motor de canvi. Entrem amb força!". Un peu a les institucions, l'altre al carrer.