Inici General Sense perdre el nord

Sense perdre el nord

779

Dels quaranta-vuit mesos que dura un mandat ja n’han vençut trenta. Trenta mesos tan accidentats com estimulants durant els quals hem pogut constatar les possibilitats i les limitacions de la política municipal. El contratemps inesperats, la distància que separa la voluntat política de la seva execució o les complexitats pròpies de la gestió d’una institució amb més de 150 treballadors i treballadores en uns temps especialment difícils per a totes les formes de vida social i empresarial. Són aspectes que poden modificar ritmes, temps, terminis, però de cap manera l’orientació. Vam venir a l’Ajuntament amb un projecte claríssim, amb uns objectius i un horitzó que sempre tenim presents i això ens permet tenir molts pocs dubtes sobre les decisions a adoptar en cada cas.

Quan calia buscar consignes vam parlar d’un gir social i democràtic i de la voluntat de destinar els esforços pressupostaris a polítiques que no només modifiquin la façana de les coses sinó que afectin les condicions materials de vida de les persones. Ho vam prioritzar a l’hora de concretar l’acord de govern amb ERC i ho tenim claríssim a l’hora de desenvolupar les nostres regidories. En les polítiques d’habitatge, en la gestió pública de la cultura i la memòria històrica, en la necessitat que l’Ajuntament, és a dir, l’ens públic que ha de defensar l’interès col·lectiu dels llagosterencs i llagosterenques, es reforci i no entregui recursos i serveis a la mercantilització, en la determinació de convertir el feminisme en transversal i en una causa tothora present, d’incrementar els recursos destinats a combatre les desigualtats per un mer instint de justícia però també per corregir la tendències disgregadores del model social i econòmic o en l’emergència i centralitat de les polítiques mediambientals i l’enorme i exigent esforç de la gestió dels residus.

També ens reconeixem en les dues propostes portades a ple companys d’ERC a l’Equip de Govern. L’Aprovació inicial del  Pla Estratègic Educació 360 pel període 2022-2025 que ha d’impulsar les iniciatives comunitàries i la col·laboració entre els diversos actors i afavorir els aprenentatges, oportunitats educatives i de desenvolupament dels infants i joves del nostre municipi. Es tracta de connectar els centres educatius amb la resta de la societat per afavorir l’educació a temps complert tal com es proclama en el manifest dels impulsors d’Educció 360.

També en l’altra proposta que es va aprovar i que justament avança en aquesta direcció formadora i democratitzadora: la creació del Consell d’Infants Municipal amb l’aprovació inicial del Reglament que el regula.

Per altra banda, es va aprovar una moció impulsada des de la regidoria de cultura i memòria històrica i que vam defensar conjuntament tots els grups polítics amb representació al Consistori.  Una moció en què es proposa la instal·lació de les anomenades llambordes Stolpersteine en record dels llagosterencs deportats als camps de concentració nazis. És una iniciativa que s’inscriu en el cicle d’actes que s’han organitzat al voltant del 5 de febrer per  commemorar el dia nacional de l’Exili i la Deportació. Tal com s’afirmava en el text, el foment de la memòria històrica, més enllà de l’imprescindible homenatge, dignificació i record dels deportats i exiliats que van defensar la causa justa de la República, és fonamental en aquests moment polítics en què la ultradreta amb els seus discursos d’odi es rearma a tot arreu i que a l’estat espanyol el neofeixisme campa desinhibit pels carrers i el neofranquisme continua enquistat a les institucions.  Ara i sempre cal combatre el feixisme i treballar pels tres eixos de la memòria històrica: veritat, justícia i reparació.