Inici General Participació ciutadana

Participació ciutadana

1519

Quan es parla de participació ciutadana, especialment en l’àmbit de la política municipal, se sol fer esment als pressupostos participatius. La veu de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos d’un municipi és una de les formes d’atendre les demandes, de fer cas a les opinions lliurement expressades i recollides de forma democràtica dels ciutadans i ciutadanes d’un municipi. Els àmbits de decisió són sovint limitats, tant pel volum de la despesa que es destina a aquest tipus de procés, com per la limitació a certs àmbits del pressupost que tenen més a veure amb la despesa que no pas amb la inversió. Tot i això, respecten i estan al servei de la voluntat de tots, i atenen necessitats que des de les institucions sovint no es valoren com a necessàries, però que els ciutadans consideren prioritàries.

En els darrers anys s’ha consolidat a Llagostera un model de pressupostos participatius, que compta amb una metodologia definida, i un nivell de seguiment prou satisfactori. Participació tant en la fase d’elaboració de propostes, com de selecció de les que seran finalistes i votació de les guanyadores. Aquest model que des de JuntsxLlagostera vàrem impulsar, ha permès entre altres, la compra de material d’informàtica i robòtica per a les escoles, l’arbre de Nadal, el pàrquing d’autocaravanes, il·luminar el tram entre el tanatori i el dipòsit d’aigua… però especialment introduir entre la gent de Llagostera la idea que els pressupostos són una eina de participació que se’ls obre i que des de les institucions es vol potenciar.

És per això que esperem que l’actual equip de govern seguirà impulsant, i fins i tot ampliant tant els àmbits del pressupost que s’obren a la participació, com el percentatge del pressupost que   s´hi destina. Ho celebrarem.

Però hi ha altres formes de participació ciutadana que no cal oblidar. I l’altre dia en vam tenir un clar exemple. Un grup de ciutadans, afectats per la situació de la xarxa d’aigua potable de la urbanització Selva Brava, van decidir venir a manifestar el seu malestar, una forma directa de participació, al ple del dimecres 27 de gener. Comunicació directa, per tal de fer preguntes sobre la greu situació que viuen, amb talls d’aigua de més de 48 hores, i preguntar per les solucions que els poden oferir les administracions. I quan la gent es manifesta, cal donar respostes clares. No es pot estar a favor de la participació, i quan aquesta es produeix, no ser clar a l’hora de proposar solucions. Esperem que el nou equip de govern posi fil a l’agulla i treballi per legalitzar aquesta zona, com anteriorment el nostre grup va fer amb d’altres urbanitzacions com Fontbona.