Inici Política i Societat Els comptes que cal aclarir

Els comptes que cal aclarir

1884

El pressupost municipal, els tributs que fixa l’ajuntament i els recursos que sigui capaç d’obtenir d’altres administracions son fonamentals per poder donar a la gent de Llagostera els serveis que el poble necessita. Tenir projectes i idees per millorar el que ja tenim i recursos per millorar el nostre futur, son peces fonamentals. Recursos i projectes, dues cares de la mateixa moneda.

El govern municipal te una gran responsabilitat perquè la gent de Llagostera diposita en les seves mans la gestió d’un pressupost de més de 8 milions d’euros. Paga impostos i espera rebre un bon nivell de serveis a canvi. La gestió que es faci d’aquests diners, és el que permet fer de més o de menys. Amb recursos limitats, quan es volen fer coses noves, se n’han de deixar de fer d’altres. O fer-les de manera diferent, de manera que es pugin fer amb menys cost i així destinar els recursos estalviats a d’altres projectes. Si no es fa així, s’han de fer menys coses o s’han d’apujar els impostos i/o endeutar-se.

Què passaria si tinguéssim un servei que cada any costés més, arribés a menys gent i obligués el pressupost municipal a finançar el dèficit que genera, restant recursos per fer altres coses? Tenim algun cas així a Llagostera? Si hi fos, no seria necessari aclarir els comptes i valorar si hi ha altres maneres de gestionar-lo, sense que això signifiqui renunciar-hi?

Cal aclarir els números de les llars d’infants

En aquest afany divulgatiu de l’equip de govern he trobat a faltar una explicació, clara i concisa, del que comporta mantenir el servei de les llars d’infants municipals en les condicions actuals.

En contra del que s’ha volgut insinuar, el compromís amb l’educació ha estat una bandera aquests darrers anys. Des de l’ajuntament s’ha fet una aposta clara per l’educació a tots nivells i si avui Llagostera compta amb dues llars d’infants amb capacitat per gairebé 200 alumnes, és gràcies a aquesta aposta per l’educació. Però això no vol dir que no s’hagi de ser curós amb la gestió dels recursos.

En el seu argumentari, l’equip de govern ens obsequia amb aquesta perla:

Fer bandera del no increment de les taxes, habitual en el discursos de la dreta lliberal, desemboca a la llarga en la degradació i el tancament dels equipaments per manca de recursos econòmics. I ja sabem que en el darrer mandat, la possibilitat de tancar una de les llars d’infants va ser més que una proposta. En relació a aquests equipaments, defensem els criteris pedagògics, procurant garantir la socialització dels nadons i oferint un servei amb ràtios baixes.”

Compartint el seu compromís amb l’educació, que va molt més enllà del cicle de 0 a 3 anys, trobo a faltar que hi hagi alguna menció a com s’ho pensen fer per finançar, de forma continuada, un servei en el que cada cop hi ha menys alumnes i el dèficit es fa cada cop mes gran. Això ho diu el propi equip de govern municipal, que en l’estudi de costos de les ordenances 2020, preveu per al proper curs un dèficit de 400.000 euros per a 97 alumnes. Tant de bo s’equivoquin, perquè de ser cert aquest càlcul, comença a ser urgent que s’aclareixin els números i es prenguin mesures per assegurar la sostenibilitat d’aquest servei. Ja que es vol fer gala de transparència, cal que es donin explicacions a tota la gent de Llagostera de la liquidació de les llars d’infants el curs 2018/2019.

En cas contrari, convido al Butlletí que informi al respecte i faci la divulgació que, de moment, no ha fet l’equip de govern. Al cap i a la fi, aquest debat va generar moltes visites a aquesta web el juny de 2018. Esperem que no faci falta.

Després de dir que les previsions de dèficit eren exagerades estic convençut que el grup d’ERC, l’alcalde i el seu portaveu, Eduard Diaz, tenen molt d’interès en aclarir quin és resultat del curs passat. Així tancarem una carpeta que està oberta, aclarirem definitivament els dubtes, demanarem excuses si els càlculs estaven equivocats i podrem tornar, tranquil·lament, al sofà de casa. Hi ha més de 350.000 raons per esperar la seva resposta. I l’estem esperant.