Inici Cultura Els breus de l’Arxiu | Felicitar el Nadal

Els breus de l’Arxiu | Felicitar el Nadal

3570

 

 

Les primeres felicitacions de Nadal van ser editades l’any 1831 pels treballadors del Diario de Barcelona quan van voler saludar i felicitar les festes als seus subscriptors que, agraïts, els van sorprendre amb una propina. Això va animar altres gremis a portar personalment a cada casa targetes de felicitació.

Les felicitacions tenen un gravat al davant i una dècima o poema al darrere. Les il·lustracions reflecteixen els diferents corrents artístics de cada època. En un primer moment eren en blanc i negre, i cap al 1890 ja van ser en color.

Les felicitacions més conegudes i recordades són les dels gremis dels escombriaires, carters i serenos que s’il·lustraven amb un treballador i una poesia sobre els serveis prestats per l’ofici en qüestió.

Als anys 70 va arribar la decadència i finalment la desaparició d’aquest tipus de felicitacions. En els últims anys eren tants els oficis que passaven per les cases a desitjar bones festes que va provocar un rebuig generalitzat. A més, les millores salarials dels últims anys van fer que les felicitacions perdessin el sentit.

A Llagostera també va arribar aquesta tradició. I a part del carter, sereno i escombriaire tenim algun exemple de felicitacions d’altres gremis, com la dels cambrers:

(Felicitació de Nadal dels treballadors del cafè Casino Llagosterenc l’any 1920.)

(Felicitació dels treballadors del Popular Bar, situat al carrer Pau Casals.)

 

Per saber-ne més:

https://www.ara.cat/barcelona/Quin-lorigen-nadales_0_1481851884.html

http://cultura.gencat.cat/web/.content/cultura_popular/07_publicacions/catalegs_expos/sd_cataleg_nadales.pdf