Inici Cultura Nadal i jocs de taula

Nadal i jocs de taula

2641
Terraforming Mars  és un joc de gestió de recursos on representem grans corporacions de la Terra que desitgen fer habitable (terraformar) el planeta Mart.

Ens trobem en una època complicada i plena d’incerteses. Hem hagut de canviar el nostre dia a dia, sense saber quan tornarem a recuperar la nostra vida anterior, ni tan sols si tornarem a recuperar-la tal i com la vivíem. 

Les nostres relacions socials i personals, les trobades amb la colla, família, amics, les activitats extraescolars i d’esbarjo personal, tot ha quedat trastocat. Però com moltes coses a la vida, hi ha dues cares de la mateixa moneda.

El confinament, mig-confinament, o com es digui la situació actual de restriccions, ens ha limitat moltes activitats, però també ha fet que d’altres, entretingudes i enriquidores, s’hagin mantingut, o, fins i tot, ampliat.

Una d’elles és l’afició pels jocs de taula. No és que no n’hi hagués abans, que sí n’hi havia i amb una gran quantitat d’aficionats al darrere. El que ha passat és que el confinament ha fet que molta gent retrobés aquest món, i descobrís que va més enllà del parxís, el monopoly o el trivial. 

 

RECOMANACIONS PER REGALAR PER NADAL

Ara que s’acosten les festes de Nadal, que són dies de llargues sobretaules i de donar i rebre regals, és un bon moment per pensar en els jocs de taula.

Son una bona opció per demanar als reis mags o al tió. I la millor per fer alguna cosa després de l’àpat. Per què? Perquè sí, per pur plaer, o per evitar discussions polítiques o sobre el tema de la covid-19 amb els altres membres de la família.

Sigui com sigui, un joc de taula sempre ens pot fer passar un bon moment. Trobem una quantitat inimaginable de jocs de taula diferents, per a tots els gustos, per a totes les edats, per als que comencem amb els jocs o per els que volem exprimir fins a l’última neurona que ens queda. Per a tots. 

Els membres de l’Associació de Jocs de Taula Meeple Llagostera n’hem provat uns quants (no tots… de debò!) i, tot i que ens ha costat molt decidir-nos, ens agradaria fer-vos alguna recomanació per aquestes dates.

 

JOCS DE TAULA PER LA SOBRETAULA

Si la sobretaula s’allarga i tenim ocasió de compartir alguna partida amb els nostres familiars o amics tenim molt bones opcions. 

Una de les més interessants són els jocs col·laboratius. Jocs on, o guanyem tots, o no guanya ningú. Una meravella, oi? Ideals per a tenir sobretaules sense disgustos. 

Entre aquests destaquem L’Illa Prohibida, en què haurem de recuperar els tresors amagats a l’illa i sortir-ne volant abans no s’enfonsi.

També hi ha el Pandemic, del mateix autor, on haurem de trobar la millor estratègia entre tots i vèncer el joc, abans que quatre plagues mortals s’escampin per tot el planeta (se n’ha parlat molt aquest any… no cal dir per què). 

Per a pressupostos més ajustats i jugadors menys experimentats tenim opcions més lleugeres com poden ser els jocs de cartes amb partides ràpides i dinàmiques en què els riures estan garantits.

Un bon exemple és el Lama, on una llama és l’amfitriona d’aquest joc que té per objectiu desfer-nos de totes les cartes amb alguna regla que pot fer girar tota la partida en un moment. 

O el Virus (un gran triomfador entre els més joves) on hem d’aconseguir aïllar un cos totalment sa per evitar la propagació dels virus.

 

Un altre joc per a pressupostos petits seria el Desplumados, un joc esbojarrat que consisteix en aconseguir quatre gallines del mateix color abans que la resta de jugadors.

Si el que voleu és posar la imaginació al poder, Dixit és el vostre joc. Un joc de cartes, molt visual i molt bonic, en el qual haurem de relacionar els dibuixos de les cartes amb un tema i la resta, endevinar a quina carta ens referim.

Una altra opció de joc de taula per jugar amb família i que ha tingut molt d’èxit pot ser el Catan, un joc d’estratègia i de gestió de recursos on ens caldrà comerciar amb els altres contrincants. La disposició del taulell és diferent a cada partida i els daus aporten el punt d’atzar que no podrem controlar. Té una bona quantitat d’expansions i ens serà difícil triar-ne només una. És un clàssic imprescindible a la nostra ludoteca.

Però si el que voleu és resoldre misteris tots plegats, l’editorial Guerra de Mitos té un ampli catàleg dels jocs de cartes Sherlock, on haurem d’exercir de detectius i resoldre els casos que ens proposen. Si bé un cop resolt el misteri ja no hi podrem tornar a jugar, serà tant o més divertit deixar el joc als nostres familiars o amics i veure com hi juguen. 

 

ELS MÉS PETITS TAMBÉ JUGUEN A JOCS DE TAULA

Per als més petits tenim molts jocs que ens ajudaran a transmetre valors i ensenyances que els nens integraran mentre es diverteixen. 

L’editorial Haba té diferents jocs per a nens i nenes a partir de 2 anys. Un dels més clàssics i més celebrat és Mi primer frutal (en català també el trobareu). És una versió simplificada del Fruiter i ens ajudarà a introduir-nos als jocs amb regles per als més petits.

Woolfy és un altre joc cooperatiu molt bonic i visual, on hem de construir una casa per als porquets abans que el llop se’ls mengi.

 

JOCS DE TAULA PER REGALAR A NENS

A mida que anem creixent, els jocs es compliquen i ens trobem amb més normes i més competitivitat. 

Un dels millors per iniciar-se als jocs de taula pot ser El Rey de los dados, un joc molt esbojarrat on la sort i les habilitats juguen al 50%. Un altre joc competitiu i amb una temàtica que pot atraure als mes joves es el Villainous , de l’editorial Ravensburger, cada jugador te un rol diferent i haurem d’assolir uns objectius explorant les habilitats del nostre personatge.

El Fantasma Blitz és un joc on haurem de ser molt i molt ràpids i agafar l’objecte que apareix en cadascuna de les cartes que es van descobrint durant la partida. Però no sempre és tan senzill. Un joc per demostrar que som realment hàbils.

 

JOCS PER AUTOREGALAR-NOS

Ens agraden els jocs de taula i aquesta és la secció on us presentem alguns dels que més ens agraden.

Terraforming Mars  és un joc de gestió de recursos on representem grans corporacions de la Terra que desitgen fer habitable (terraformar) el planeta Mart. Un altre dels grans jocs amb moltes expansions que farà les delícies dels que més ens agrada jugar.

Un altre dels preferits és Stone Age, un joc que ens transporta a l’edat de pedra i haurem d’ajudar la nostra tribu a aconseguir recursos per menjar, construir cases i ampliar les famílies. 

Amb Castillos de Borgoña, també de l’editorial Ravensburger, ens convertim en prínceps de la regió del Loira amb l’objectiu de fer créixer el nostre feu i ser els més influents de Borgonya. Un joc d’estratègia i col·locació de treballadors amb daus. 

Castles of Mad King Ludwig (antigament editat per Viravi) on haurem de construir el castell més magnífic i extravagant per al rei boig Ludwig II de Baviera. És un joc molt visual amb unes mecàniques molt interessants i originals que l’han convertit en l’èxit de joc que és avui en dia. És d’aquells jocs que a mida que hi anem jugant anirem trobant més profunditat 

 

L’ASSOCIACIÓ DE JOCS DE TAULA MEEPLE DE LLAGOSTERA

Des de l’Associació, considerem que jugar a jocs de taula és important, tant pel que aporten a nivell cognitiu, com per la socialització, o tan sols pel simple fet de jugar.

Per això us recomanem que jugueu, ja sigui jocs moderns, com tradicionals, clàssics, de rol, que d’aquests últims també n’hi ha per nens. 

I us convidem a conèixer-nos i a passar una tarda o vespre amb nosaltres quan puguem reprendre la nostra activitat. De moment, ens trobareu al nostre perfil d’instagram @meeple_llagostera. I quan jugueu una partida, penseu a etiquetar-nos-hi! Ens encantarà saber a què jugueu. 

Si teniu dubtes sobre quin joc comprar i voleu consell, no dubteu en passar-vos per alguna botiga especialitzada, que en tenim ben a prop i de ben segur que us guiaran per trobar el joc ideal.

 

No deixeu mai de jugar!