Inici Textos Resum del ple de juny

Resum del ple de juny

1880

Del ple de juny en destacarem, en primer lloc, dues mocions presentades per l’equip de Govern d’ERC i CUP-Alternativa per Llagostera. Per una banda, es va proposar el suport a la construcció d’un tanatori públic al nord de la ciutat de Girona. Aquesta iniciativa, proposada a la ciutat pel grup Guanyem Girona, busca trencar —a nivell comarcal—amb l’actual situació de total privatització (i de manca de competència) en els serveis funeraris. Cal recordar que les infraestructures funeràries (cementiris i tanatoris) són de titularitat municipal, amb gestió directa o indirecta; i que pel que fa als serveis, és possible contractar qualsevol empresa. A Llagostera, la gestió de la infraestructura la realitza Aufuce (amb una concessió vinculada a la construcció del tanatori). Pel que fa als serveis i malgrat ser un sector liberalitzat des de fa dues dècades, l’única empresa que actualment ofereix els seus serveis a la zona és Mémora: a la pràctica, les grans operadores es distribueixen el territori i això els permet funcionar en situació de monopoli. Alhora, ambdues empreses (Aufuce i Mémora) formen part del mateix grup.

Sabem que en municipis on s’ha generat competència, els preus dels serveis funeraris s’han reduït entre un 25 i un 30%. I que en aquells on el servei és públic (Camprodon, Solsona i Terrassa), la reducció se situa al voltant del 50%.  Per la mida del municipi i per qüestions pressupostàries, seria molt difícil que Llagostera optés per aquesta opció. Creiem, doncs, que la col·laboració entre municipis és imprescindible i la iniciativa de Guanyem Girona va en aquesta línia: l’operadora pública que es crearia podria oferir, també, els seus serveis a municipis com el nostre. En qualsevol cas, el nostre compromís serà el de continuar treballant per trencar l’actual monopoli i, així, aconseguir preus més assequibles i justos. Com a serveis bàsics i de primera necessitat, als quals s’ha de recórrer en situacions d’especial vulnerabilitat, aquests mai haurien d’haver caigut en mans de l’afany de lucre. La moció va ser aprovada amb l’abstenció de Junts per Llagostera i el vot favorable dels altres grups.

La segona moció que destaquem té per objectiu la denúncia i l’exigència de clarificació d’irregularitats de la monarquia espanyola. Els darrers mesos hem vist com continuaven aflorant dades escandaloses del paper d’aquesta institució anacrònica (que, alhora, encapçala i vertebra l’Estat espanyol) relatives a l’acumulació d’una fortuna de més de 2000 milions d’euros a partir de pràctiques corruptes diverses. També, relacionades amb la venda d’armes a un règim genocida com el d’Aràbia Saudita. En aquest context, tant la pròpia monarquia com el conjunt del règim han aprofitat la situació d’emergència per esquivar la polèmica. Des de la mesa del parlament espanyol, concretament, el PP, el PSOE i Vox van bloquejar una comissió d’investigació sobre la qüestió. La moció, que es va aprovar amb l’abstenció del PSC i el vot favorable dels altres grups, mostra el rebuig del municipi a la monarquia i ens compromet a donar suport a iniciatives encaminades a denunciar la opacitat de la institució, així com a la investigació exhaustiva de les pràctiques corruptes, i a traslladar els acords presos al Senat i Congrés espanyols.

A continuació, resumim altres qüestions abordades al ple. En primer lloc, es va aprovar la modificació del règim sancionador de les ordenances de control i tinença d’animals i de gestió de residus. Amb aquesta modificació, pendent des de fa uns mesos per qüestions jurídiques, es podrà procedir a sancionar comportaments incívics com els abocaments incontrolats de residus (amb multes que parteixen dels 400 euros). Per altra banda, es va aprovar un conveni de col·laboració amb la Generalitat, amb el qual ens adherim a la xarxa de radiocomunicacions i emergències de seguretat de Catalunya (RESCAT). Es va aprovar, també, l’oferta pública de d’ocupació per a l’any 2020, amb la regularització de personal interí.

Per altra banda, amb les explicacions dels regidors, es va fer palès com (indubtablement) la gestió de la crisi de la Covid-19, amb tots els seus efectes, continua centrant l’activitat del govern. En destaquem elements com les partides destinades a negocis locals o a subvencions per al pagament de casals d’estiu. En aquest segon cas, fruit de la incertesa del moment  i certa por de matricular als infants a activitats de lleure durant l’estiu, la partida prevista no s’exhaurirà i els diners restants es redirigiran directament a la línia de subvencions per a material escolar i activitats extraescolars del proper curs i en total s’hi destinaran 45.000 euros. També es van explicar les adaptacions i cancel·lacions necessàries de la programació prevista a nivell de cultura i festes. En aquest sentit, destaquem les activitats previstes per les Jornades del Segar i el Batre (del 3 al 19 de juliol) amb les quals pretenem donar un nou impuls a aquest esdeveniment, dotant-lo de contingut sobre el futur de l’activitat agrícola i el seu paper ambiental.

Finalment, volem destacar les accions realitzades en motiu del 28-J, dia de l’alliberament LGTBI. Amb la col·laboració entre l’Espai Jove, el SIAD Gironès i la regidoria de Drets Socials i Feminismes, es va realitzar una acció a la plaça de Catalunya, amb què es va pintar un pas de zebra. Aquesta s’emmarca en multitud d’accions arreu del país, i a partir de les quals es va realitzar un vídeo recopilatori. També per refermar la nostra aposta en la visibilització i reivindicació de la diversitat, es va mantenir la bandera irisada al balcó de l’ajuntament: un gest que hauria d’estar totalment normalitzat, però que la involució democràtica de l’Estat —també en aquest cas—, ens condueix a reivindicar amb orgull ara més que mai.