Inici Política i Societat Ple del mes de juliol del 2018

Ple del mes de juliol del 2018

2272

Potser perquè el mes d’agost serà inhàbil, és a dir, que si no hi ha cap fet d’extrema urgència no se celebrarà ple, la sessió d’aquest mes de juliol va ser més llarga que de costum (3 hores de durada) i amb molts punts a tractar. De tots els punts de l’ordre del dia en destacaria un, ja que és el que més controvèrsia va generar: l’aprovació del Pla Local de Prevenció de residus de Llagostera.

El punt el va obrir el regidor de Medi Ambient, Xevi Vilella, explicant que l’objectiu d’aquest pla és realitzar una planificació estratègica per tal de reduir el volum de residus. Concretament es vol reduir un 10% els residus en general i un 25% els voluminosos, basant-se en els anys de referència que fa servir l’Agència Catalana de Residus, el 2010 (residus generals) i el 2015 (voluminosos). Malgrat que l’Agència fixa com a any de referència d’obtenció dels resultats el  2020, Vilella va explicar que Llagostera s’ha marcat el 2022 per dur-ho a terme. El regidor també va destacar que aquest pla no és obligatori, però que a l’hora de sol·licitar subvencions, aquelles poblacions que disposen d’un full de ruta acaben tenint més números d’emportar-se-les. Segons Vilella, el pla contempla diverses accions com construir una nau dins la deixalleria amb l’objectiu d’habilitar un espai de reparació i reutilització d’objectes; altres actuacions basades en estudis i campanyes; i, finalment, accions relacionades amb la recollida porta a porta.

El següent en prendre la paraula va ser el regidor d’Alternativa per Llagostera, David Parron. Parron va comentar que consideren el pla com una cosa positiva, ja que intenta posar les bases per reduir residus al municipi. No obstant això, Parron va dir que havia trobat alguns errors al pla que caldria corregir. Així mateix, des d’Alternativa van voler deixar clar que per ells aquest pla de reducció de residus entra en conflicte amb el sistema de bonificació de generació de residus actual implantat per l’ajuntament, ja que hi pot haver gent que entri en contradicció: “és millor, reduir residus ja des d’un inici (per exemple no comprant coses envasades) i quedar bé amb el medi ambient o és millor generar molts residus per tal de tenir la bonificació fiscal?”. Finalment, des d’ALL també van proposar que seria bo plantejar l’opció que la taxa d’escombraries tingués en compte el nombre d’habitants de cada habitatge i que es pagués per generació de residus.

Per la seva banda, Toni Navarro en nom d’ERC va preguntar al regidor perquè si la llei estableix les obligacions pel 2020, Llagostera decideix marcar-se com a objectiu l’any 2022. Així mateix, va remarcar que caldria actualitzar les dades i els objectius tenint en compte aquestes dates i es va voler-se afegir a la visió d’Alternativa que hi ha dues maneres de fer les coses: la prevenció en origen (amb la compra responsable) o la reutilització.

El regidor de Medi Ambient va iniciar el segon torn d’intervencions explicant que el pla va ser redactat el 2017 i que, tenint en compte que una de les accions principals és la construcció de la nau de la deixalleria, creien que posar-se de límit per complir-ho el 2020 era molt just, motiu pel qual van decidir allargar-lo fins el 2022. A més, va afegir, que si la resta de representants polítics tenien algun dubte referent a les xifres podien realitzar la consulta a la tècnica, que ell només era l’enllaç polític. Vilella va voler explicar que la nova nau que es vol construir a la deixalleria servirà per poder donar una segona vida als objectes i evitar que se’n vagin a l’abocador. El regidor també va dir que té assimilat que uns i altres tenen pensaments diferents en l’aspecte del reciclatge i que en referència al sistema de recollida porta a porta, no tothom està conscienciat per igual. Ell és del parer que davant d’una actitud molt radical per part de l’ajuntament podria haver-hi gent que en l’actualitat està reciclat que no ho acabés fent. Abans d’acabar el seu torn, Vilella va retreure a en Toni Navarro, únic representant que queda del Govern de l’Entesa a Llagostera (1999-2007), que malgrat que l’Entesa va implantar el recollida porta a porta l’any 2004, l’ajuntament no va retirar els contenidors del carrer i van conviure dos sistemes de recollida, fet que significava un doble cost.

Per la seva banda, Alternativa va voler recordar al regidor que el fet que la llei no obligui a fer una cosa no vol dir que aquesta no s’hagi de fer correctament. Així mateix, Parron va afegir que des de l’oposició no han de demanar explicacions a la tècnica, sinó al responsable polític, és a dir al regidor. Per acabar, va voler remarcar que hi havia hagut temps suficient per corregir els errors i hagués estat bé que s’haguessin corregit abans d’aprovar el pla.

En la seva segona intervenció, ERC va recordar que els errors s’han de discutir al ple i no a la tècnica. Respecte al retret sobre l’Entesa, Toni Navarro va argumentar que ells (equip de govern actual) han estat encara més agosarats per deixar només una àrea d’emergència (deixalleria) i que aquesta sempre està festa un fàstic. Abans de concloure el seu torn, Navarro va demanar quina és la retribució variable de la nova empresa de recollida d’escombraries i què ha cobrat ja en aquest concepte.

Vilella va tancar el punt explicant que l’empresa cobrarà la retribució variable quan arribin al seu objectiu (el 10%) al qual encara no han arribat. Finalment, el Pla Local de Prevenció de residus de Llagostera es va aprovar amb el vot a favor del PDeCat, l’abstenció d’ALL i en contra d’ERC.

Altres punts de l’ordre del dia

Amb el vot a favor de totes les formacions, el ple va aprovar sol·licitar la pròrroga extraordinària del termini d’execució i justificació del “Projecte d’intervenció integral del nucli històric” dins del “Fons de foment del programa de barris”. Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Comunicació i Promoció Local, Ramon Soler, el passat 29 de juny va sortir una convocatòria per sol·licitar una pròrroga extraordinària per allargar el projecte del pla de Barris, fins el desembre del 2019. Aquest fet permetrà al municipi realitzar noves actuacions per acabar de gastar la partida pressupostària provinent de la Generalitat. En relació a aquest punt, ALL va demanar a l’equip de govern que convoqués de nou el Consell de Barri.

També per unanimitat, el ple va aprovar definitivament l’inventari de camins municipals. Amb el vot favorable de totes les formacions, el ple també va acordar donar suport al Correllengua 2018. Després d’uns anys sense celebrar-se ja que cap entitat del poble se’n volia fer càrrec, finalment ERC se n’ocuparà en aquesta edició.

D’altra banda, amb els vots a favor de PDeCat i ERC i en contra d’ALL, el ple també va ratificar l’acord de Junta de Govern Local de la sessió del 04/07/2018 de pròrroga forçosa del contracte de serveis de neteja dels edificis i serveis municipals i de les escoles Puig de les Cadiretes i Lacustària.

Un altre dels punts tractats va ser l’aprovació definitiva del Reglament del Consell Municipal d’Esports, amb el vot a favor de PDeCat, l’abstenció d’ERC i en contra d’ALL. Així mateix, i amb el vot a favor de totes les formacions es va aprovar la designació dels membres del Consell Municipal d’Esports de l’Ajuntament de Llagostera, que estarà comptarà pel PDeCat amb Montse Vilà (Anna Hereu en cas de substitució); per ERC, Toni Navarro (Alex Puig), i per ALL, David Parron.

En referència a la moció d’ERC per l’acompliment amb el compromís adoptat pel Ple de gener de 2017 sobre el deute finançat per Táctica Pádel, ALL i ERC hi van votar a favor, mentre que el PDeCat ho va fer en contra.

Informes d’alcaldia

A l’apartat d’informes d’alcaldia, els diversos regidors i l’alcalde van explicar algunes de les gestions o fets més remarcables de la seva àrea durant l’últim mes. Fermí Santamaria va anunciar que les obres per convertir el carrer Constància en zona peatonal començaran el proper 6 d’agost. També va explicar que s’han estat realitzant diverses reunions amb el CDR Llagostera per preparar la inauguració del Parc 1 d’Octubre (davant de l’Institut), que es farà conjuntament amb el Parc Trias Fargas (on hi ha instal·lada una tirolina), així com que s’està preparant una festa per “celebrar” el primer aniversari de l’1 d’Octubre.

Diversos regidors van donar dades sobre temes educatius a Llagostera, per tal de demostrar que des del govern no es plantejava l’educació com un dèficit sinó com una inversió, tal i com s’havia insinuat des de l’oposició durant el darrer ple. En aquest sentit, la regidora d’Educació, Anna Hereu, va remarcar que des de l’equip de govern estan molt orgullosos dels centres i la comunitat educativa llagosterenca. Va explicar que enguany el 100% dels alumnes de l’Institut han aprovat les PAU i que des de l’ajuntament es col·labora amb els centres de diverses maneres com subvencionant excursions, posant a disposició dels centres una psicopedagoga o ajudant a les AFA’s, entre d’altres.

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Comunicació i Promoció Local, Ramon Soler, va explicar que Llagostera ha aconseguit un Pla de Transició al Treball en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb el qual s’ha firmat un conveni per 4 anys. Es tracta d’un programa de formació i inserció laboral que permet que joves d’entre 16 a 21 anys que no tinguin el Graduat d’Educació Secundària puguin cursar uns estudis i formar-se per una professió. En el cas de Llagostera, el curs que s’oferirà serà el d’Auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics, el qual començarà el proper mes de setembre a la Casa de les Vídues.

Finalment, el regidor de Joventut i Noves Tecnologies, Robert Montiel, va voler repassar tots els projectes educatius que es porten a terme des de la Casa de les Vídues: el Reaprèn, que assessora a persones majors de 16 anys per emprendre estudis a través de l’IOC (enguany amb 30 alumnes); el Reforça’t, per alumnes de 1r a 4t d’ESO (enguany amb 40 alumnes); i el Recupera’t, per alumnes de l’Institut que han estat expulsats (enguany 38 expulsions). Tots els projectes han estat valorats de forma positiva i se seguiran portant a terme el curs següent.

D’altra banda, el regidor de Medi Ambient, Xavier Vilella, va explicar que el punt de càrrega per cotxes elèctrics instal·lat a la Plaça Catalunya ja està gairebé llest, només queda pendent que Endesa hi faci la connexió.  Pel que fa a la regidoria d’Esports, Jesús Malagón va anunciar que ja hi ha data per la propera Trailwalker, que serà el 6 i 7 d’abril, i que, un any més, passarà per Llagostera. Aquesta nova edició s’està parlant de fer dos recorreguts que passarien per la via verda, però que un d’ells seria més curt dels 100 quilòmetres actuals.

En relació a la regidoria de Cultura, Josep Aliu va informar que Llagostera s’ha adherit al  Cicle Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, un circuit estable de cinema que portarà pel·lícules de producció local catalana. Es tractarà de pel·lícules d’estrena recent que s’oferiran a un preu d’entrada molt ajustat, 4,5€. Aliu va explicar que per l’ajuntament, formar part d’aquesta xarxa té un cost simbòlic, de 400€+IVA per tota la programació, que constarà d’una pel·lícula al mes, 10 mesos l’any, quedant exclosos juliol i agost. Finalment, la regidora de Serveis, Salut i Igualtat, Pilar Aliu va informar que la Fundació Ramon Noguera ha tornat a guanyar el concurs per fer-se càrrec de la jardineria, però que el plec de condicions ha canviat respecte el darrer. Així mateix, va informar que recentment s’han trobat 6 aixetes de fonts públiques trencades i va demanar als ciutadans que si algú veu els vàndals que les fan malbé que avisi a la policia. L’alcalde va excusar a la regidora d’Acció Social, Montse Vilà, que no va poder assistir al ple.