Inici Cultura Els breus de l’Arxiu | Un llagosterenc a les Bases de Manresa

Els breus de l’Arxiu | Un llagosterenc a les Bases de Manresa

2933

L’any 2017 es commemorava el 125è aniversari de la proclamació de les Bases per a la Constitució Regional Catalana, més conegudes per Bases de Manresa perquè es varen aprovar a la primera Assemblea de delegats de la Unió Catalanista, a Manresa, el 27 de març de 1892.

Jaume Coris Mundet, fabricant de taps de Llagostera, va ser un dels 250 delegats de la Unió Catalanista que foren cridats a assistir a l’assemblea de Manresa en representació de les diverses comarques i  poblacions del Principat amb personatges com Lluís Domènech i Montaner i Enric Prat de la Riba.

Jaume Coris, membre de la nissaga Coris, fabricants i comerciants de taps de suro, tenia la fàbrica al carrer Barcelona, al costat de casa seva, i era una de les més actives del poble abans de la Primera Guerra Mundial. Juntament amb el seu germà Francesc tenien fàbriques i estructura comercial a Epernay (La Champagne).


Els treballadors de la fàbrica de Francesc Coris Mundet, a la darreria del s.XIX.  Col.lecció Ajuntament de Llagostera. Autor desconegut, reg.292.

Per saber-ne més:

Sobres les Bases

http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/11/10/les-bases-de-manresa/

Sobre els Coris i el suro a Llagostera

ALVARADO, Joaquim (2004): Suro, carracs i taps. Llagostera, 1753-1934, Llagostera: Ajuntament. (Beca Esteve Fa; 2)