Inici General Les diferents cares de la política municipal

Les diferents cares de la política municipal

808

No té gaire sentit disposar de diners i no gastar-los en aquelles coses que fan falta. No té cap sentit disposar de romanent de tresoreria i no aprofitar-lo quan hi ha l’oportunitat, sobretot sabent que aquest any les regles d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera estan suspeses i que, per tant, no hem de destinar el romanent a reduir deute. I poder disposar d’aquest romanent de tresoreria té encara més sentit en els casos en què, com a Llagostera, el nivell d’endeutament és força baix. Per contra, l’any que ve no sabem què passarà amb aquestes regles fiscals.

Així, quan vam presentar el pressupost el passat mes de desembre ja vam dir que deixàvem actuacions sense posar perquè les incorporaríem el 2022 amb els romanents de tresoreria. I així ho hem fet, en part, en una primera modificació de crèdit per un valor total de 512.000€, on destaquen diverses actuacions de millores urbanístiques previstes en el PUOSC o l’ampliació de la partida per a les noves oficines de l’àrea de medi ambient per executar totes les fases del projecte d’un sol cop. Aquesta no serà però, la darrera modificació de crèdit que farem.

També es va aprovar l’oferta pública d’ocupació de 5 places per a l’estabilització d’ocupació temporal. Esperem que els processos selectius es puguin realitzar el més aviat possible, durant aquest mateix any o a inicis del 2023. Aquesta estabilització suposarà, sens dubte, una disminució de la precarietat laboral de la plantilla de l’Ajuntament en temes de temporalitat, que fa tants anys que s’arrossega.

I com que és rar el ple en què no hi ha algun nou avanç significatiu en polítiques d’habitatge, en aquest ple es va aprovar la tan esperada ordenança fiscal que regularà la taxa del servei públic dels habitatges municipals o gestionats per l’Ajuntament de Llagostera, que són aquells de què disposa l’Ajuntament i que serveixen per satisfer les necessitats d’habitatge social temporal regulat a través del reglament per a l’adjudicació dels habitatges municipals o gestionats per l’Ajuntament que es va aprovar en el ple de febrer.

Val a dir que, com no podia ser d’altra manera, l’ordenança té en compte aspectes socials com el preu màxim del lloguer o el percentatge màxim d’ingressos de les persones usuàries del servei que hauran de pagar, o l’exempció del pagament de la quota en casos de franca emergència habitacional.

Es van aprovar també dues mocions. L’una, en defensa del dret del poble sahrauí a realitzar un referèndum d’autodeterminació, a propòsit del darrer posicionament del president del govern de l’Estat espanyol favorable a un pla d’autonomia del Sàhara Occidental, a canvi d’un major control de la frontera amb el Marroc per impedir el dret universal de les persones a migrar en busca d’un futur millor, i molt probablement també per negociar o renegociar amb el Marroc les quotes de pesca en aigües marroquines. En definitiva, oblidar la responsabilitat postcolonial espanyola envers el Sàhara Occidental i trair el poble sahrauí per segon cop, després de permetre la infame Marxa Verda de 1975.

L’altra, de rebuig i de condemna de la invasió russa a Ucraïna, mostrar la solidaritat amb el poble ucraïnès, que és qui pateix més durament les conseqüències d’aquesta agressió imperialista, exigir igualment la defensa i garantia dels drets de les minories nacionals presents a Ucraïna, i participar activament en la mesura del possible en totes aquelles accions i actuacions de solidaritat i ajuda envers les persones refugiades i del poble ucraïnès.