Inici Política i Societat La lluita contra el canvi climàtic i la gestió del nou geriàtric,...

La lluita contra el canvi climàtic i la gestió del nou geriàtric, dos reptes de futur

2004

El canvi climàtic i la lluita pel medi ambient s’ha convertit en un dels reptes del nostre futur més immediat. L’activista sueca de 16 anys Greta Thunberg ha despertat la consciència del món, però sobretot dels més joves. Està clar que la solució és llarga i complicada, tant en l’àmbit polític com l’econòmic, però tots hem d’ajudar i és imprescindible la creació d’hàbits i els gestos del dia a dia.

Des de Llagostera podem dir, orgullosos, que vam incorporar el porta a porta l’any 2003. Durant aquests 16 anys s’ha consolidat el model, però des d’ERC creiem que encara queden aspectes per millorar.  

Els problemes que va ocasionar l’any passat el sistema de lectura de xips incorporat en els cubells i la bonificació que es feia si s’havia fet correctament, va portar més d’una queixa. Des de l’ajuntament es va intentar posar remei, però des d’ERC apostem per buscar solucions al sistema de la recollida selectiva de residus. Creiem, a més, que hem d’avançar cap al residu zero, no podem bonificar positivament aquell qui treu més vegades el cubell, sinó apostar perquè generem menys residus. La lluita contra el plàstic ja ha arribat i hem de ser conscients de la quantitat que n’utilitzem diàriament i que en veritat no faria falta.

En un altre àmbit de la lluita per la sostenibilitat del planeta, cal fer referència al canvi de model energètic. Hem d’impulsar amb decisió la producció energètica en origen. Cal una normativa que afavoreixi la instal·lació de plaques fotovoltaiques als particulars, i en aquest aspecte com a ajuntament hem de ser capdavanters. Creiem que fer un pla d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques a totes les instal·lacions municipals.

La lluita per la sostenibilitat energètica també pot anar de la mà de la cura del nostre entorn forestal. L’aposta per calderes de biomassa a escoles i instal·lacions esportives pot fer aquesta doble funció.

Tots aquests sistemes d’energies renovables es podrien executar de cap i de nou en un dels projectes que hem de tirar endavant definitivament, que és el del nou geriàtric de Llagostera. Un geriàtric que ha de ser indefectiblement de gestió pública. Aquesta decisió és ferma perquè ni podem ni volem lliurar a la gestió privada la cura de la nostra gent gran.Tot i això som conscients i realistes que és una decisió que probablement no serà una realitat en aquests 4 anys.

En aquest tema l’ajuntament no pot gestionar-ho de manera autònoma i la Generalitat i el seu pressupost tenen un paper cabdal. Tot i això el nostre compromís es fer tot allò que estigui a les mans del consistori per desencallar la proposta i avançar en pas ferm, perquè més aviat que tard tinguem, per fi, un geriàtric i que aquest sigui públic. Ens comprometem a informar de la feina feta en aquest aspecte any rere any,

Tot i això, l’envelliment de la població ha fet que tinguem molts dels nostres avis vivint sols, ja sigui per decisió pròpia o perquè no hi ha places en geriàtrics. Esquerra Llagostera aposta per la millora del servei d’atenció domiciliària, un sistema on cal posar tots els esforços per tal que la gent pugui viure a casa seva tot el temps que sigui possible.

Un dels altres temes referents a la salut és la gestió del CAP. El dèficit d’infraestructures i de personal obliga  a no deixar el tema de banda. Tot i no tenir competències directes en aquest apartat cal treballar per exigir una millora als responsables d’aquesta àrea.

En el vídeo que us adjuntem, l’Alex, una persona que per la seva vinculació a l’ADF i per la seva feina en el servei d’emergències ens pot parlar amb coneixement directe d’aquests temes.