Inici Entrevistes Detalls del Festival Espurnes

Detalls del Festival Espurnes

2790

El pròxim dissabte 12 de maig arriba a Llagostera la primera edició del Festival Espurnes. A partir de les 11h del matí i al llarg de tot el dia, el Parc de l’Estació viurà un ritme frenètic d’actuacions musicals en directe i activitats dirigides a tots els públics.

Per saber-ne més coses ens hem citat amb un representant de cadascun dels col·lectius que han coorganitzat aquesta iniciativa, una proposta que —diuen ells— arriba a Llagostera amb voluntat de quedar-s’hi: d’una banda en Pau Planas de la revista musical La Tornada, de l’altra l’Artur Comas de la banda llagosterenca Sotrac.

Els agraïm compartir una estona amb nosaltres i els desitgem bon temps i èxit d’assistència!

Situeu-nos: com neix i arriba a fer-se realitat, el Festival Espurnes?

(Artur) La idea parteix de la voluntat de crear un espai cultural i musical diferenciat i atractiu al poble, per tal de fomentar-ne el consum gratuït i establir-nos com a un dels referents dins les comarques gironines. Ens agrada molt la idea que els grups, a part de crear música, generin espais on altres puguin mostrar les seves propostes (no podem passar per alt que la música en català viu un moment especialment dolç, però que el mercat està sobresaturat) i per això hem tirat endavant aquest projecte. He de dir que és una idea que feia temps que em rondava pel cap i que, gràcies al treball conjunt amb La Tornada i el suport de tots els patrocinadors, l’hem pogut tirar endavant.

Així, després de moltes reunions per definir quina proposta ens agradava més, hem optat per plantejar l’Espurnes com el que ha acabat essent: un festival diürn, proper, per a tots els públics i amb la música com a principal element.

Per què el nom de Festival Espurnes? Quin perfil de festival teniu en ment?

(Artur) Ens va agradar especialment perquè entenem que el mot “espurnes” resumeix molt bé el concepte de festival que teníem pensat. Ja ho diem poèticament als díptics: (llegeix) no volem més cendres ni brases fumejant enlloc, sinó focs encesos i vigorosos a cada cantonada, escalfant els cors i les llars, cases sempre obertes als qui no tenen on aixoplugar-se. Som éssers incandescents i podem il·luminar-nos els uns als altres, fent-nos més planer aquest passeig. La música és un instrument que ens agrada vincular amb finalitats socials.

(Pau) La nostra idea és oferir propostes interessants i variades per a tot tipus de públic —adult, jove o infantil—, tals com espectacles de circ, tallers, xerrades i, sobretot, molta música! Així, al llarg del matí s’hi trobarà el concert-vermut de Cesk Freixas i Víctor Nin amb l’espectacle de la Miss Umbrella o la Cia. Circolate, tallers de caramels o de percussió, entrevistes als músics… A la tarda, en canvi, posem tota l’atenció cap a la música i, en concret, cap als dos escenaris que hem preparat!

Quines dificultats i suports heu trobat per impulsar la vostra proposta fins aquí?

(Artur) La veritat és que, a nivell de grups i companys del sector, volem destacar les facilitats que ens han donat en tot moment per tal de formar part d’aquesta primera edició. A nivell institucional, per altra banda, també comptem amb el suport imprescindible de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament de Llagostera. Finalment, també estem molt contents de la rebuda que ha tingut a nivell de comerços (locals i comarcals), ja que malgrat proposar-lo i organitzar-lo amb poc marge de temps, hem sumat un bon grapat de patrocinadors que ens ajuden a garantir la viabilitat del festival.

Per tant, en aquest sentit no tenim cap queixa destacable; més aviat tot el contrari!

(Pau) Impulsar un festival com aquest i veure una resposta tan entusiasta del municipi, els grups i tot l’entorn és el que ens ha fet poder-ho tirar endavant. Som conscients que és una primera edició i els inicis sempre són complicats, però aquest grau de suport ens ha facilitat moltíssim les coses.

Parleu-nos del cartell musical que heu confeccionat: quins artistes hi haurà?, quin perfil de música hi trobarem?

(Artur) Des del primer moment vam optar per un cartell atrevit i diferent al que, en general, trobem als principis festivals de Catalunya. Combinem propostes ja consolidades (Miquel Abras, Cesk Freixas o Mazoni) amb d’altres que tenen una projecció destacada (com La Folie o David Mauricio) amb l’afegit que molts viuen a les comarques gironines. Per tant, ens agrada definir-lo com a cartell quilòmetre zero, on el públic podrà gaudir de concerts de gran qualitat en format íntim i en un entorn especial.

(Pau) Teníem molt clar que volíem que fos un cartell on primés la qualitat. No ens hem volgut mirar l’impacte mediàtic dels grups, sinó que hem buscat que fossin propostes de qualitat i que poguessin funcionar bé amb el format de festival que teníem en ment. Estem convençuts que són grups que agradaran al públic, independentment de si els assistents les coneixien ja prèviament o no. A més, volíem que hi hagués una àmplia varietat estilística que permetés que tothom pogués trobar-hi propostes del seu gust.

A part d’escoltar música, hi haurà temps i espai per altres activitats?

(Pau) Exacte! Teníem molt clar que el festival havia de ser un pol d’activitat cultural que anés més enllà de la música. La música és el pal de paller, evidentment, però volíem que el públic tingués una àmplia oferta on escollir. L’objectiu final és que aquells que vulguin passar tot el dia al parc ho puguin fer i gaudeixin d’una oferta non-stop. Al matí tindrem circ i diverses activitats de caràcter infantil i familiar — com tallers i gegants. A més, en un moment com l’actual, crec que també era interessant poder abordar qüestions com la repressió a artistes o la situació d’excepcionalitat política i social, per això hem volgut dedicar una taula rodona a aquest tema —que tindrà lloc a les 15h a l’escenari Estal.

Finalment, perquè surti de dubtes qui encara no us coneix: què és La Tornada? Qui sou els Sotrac?

(Pau) La Tornada som una empresa gironina dedicada al sector musical des d’un prisma el més ampli possible. Ens dediquem a l’organització de concerts i festivals, però també estem al darrera del web de música en directe La Tornada LIVE i treballem en diferents projectes de formació relacionats amb la música. En definitiva, intentem promocionar la música des de tots els angles possibles.

(Artur) Sotrac som un grup de pop/rock mig llagosterenc i mig ganxó. Portem cinc anys treballant en un repertori propi, vam publicar un EP l’any 2015 i diferents senzills autoeditats. A finals de 2016  vam enregistrar el primer disc (Sota el roure, RGB Supports 2017) a “La Vall Estudios”. Actualment compaginem la creació musical amb el treball conjunt amb l’Escola de Música de Llagostera: vam participar, per exemple, a les Colònies Musicals d’Estiu, al Concert de Nadal… També hem col·laborat amb l’Orquestra EuGenial de Santa Eugènia de Ter per tal de promoure la música entre els més joves.

Programació de la primera edició del Festival Espurnes.