Inici Política i Societat Comentari del ple del mes de juliol

Comentari del ple del mes de juliol

1850

El comentari del ple té una doble autoria. La primera part mostra la visió del ple d’un membre d’Esquerra. La resta, està redactada pels regidors del Grup Municipal d’Esquerra.

 El ple vist des de fora

Feia molt que no assistia a un ple en directe. Aquesta vegada, hi he anat per tal de poder elaborar un comentari sobre la sessió. Ha estat un ple llarg, en alguns moments feixuc, per l’ús d’acrònims indesxifrables pels qui no hi estem acostumats. Però  val la pena saber de què es parla a l’ajuntament i, sobretot, veure l’actitud dels diferents grups.

Si el ple va ser llarg, va ser perquè hi havia força temes a tractar i, a més, perquè en alguns punts l’equip de govern es va dedicar a donar  voltes a la pregunta sense donar resposta i a defensar-se de les preguntes de l’oposició recordant el que l’equip de l’Entesa havia fet. Crec que tenen molta mania a mirar cap al passat en comptes de construir el futur. Penso que el problema està en el fet que falta un model de poble, que ens movem a base de subvencions, sense tenir una idea clara del municipi que volem construir.

També em va sobtar la visió distorsionada de la realitat d’un regidor del PdCat quan va dir “A veure si aquesta vegada votem algo a favor […], que sembla que tot sigui un desastre”. Tot i que fins llavors totes les propostes presentades havien estat aprovades per tots els grups (exceptuant un vot en contra).

Em va semblar poc rigorós que l’equip de govern no respongués la pregunta directa d’Esquerra sobre com es justifica el càlcul de la despesa dels 350.000 euros que implicava l’obertura de les dues escoles bressol publicada en aquest mateix mitjà pel PdCat, ni perquè no s’aplicava la sanció de 6.000 euros a l’empresa de recollida de residus per mala pràctica.

Per acabar, i com a membre d’Esquerra, em satisfà que siguem els encarregats d’organitzar els actes del Correllengua 2018, un acte que fa quatre anys que no es feia a Llagostera des que ho va deixar de fer el grup de Joves per la Terra. Estem en un moment en què cal reivindicar la nostra llengua, la nostra cultura i, en el cas d’aquest any, en què el tema central és la Nova Cançó, recordar el nostre passat recent de lluita pacífica per l’alliberament nacional i social.

Les propostes

Al ple del mes de juliol es presentaven diferents propostes, de les quals podríem destacar:

  • Suport al Correllengua 2018. Al final, tenint en compte que cap entitat assumia l’organització del Correllengua, i veient que es volia retirar la proposta del ple, Esquerra va manifestar la voluntat d’organitzar-lo enguany.
  • Prorrogar, fins a la nova licitació, el contracte de neteja de les dependències municipals. Esperem que amb la nova concessió millori el servei de neteja, que ha estat molt deficient, amb incompliments que podrien suposar que se’ls apliqués una sanció que podria arribar als 6.000 euros, segons comenta l’equip de govern, i que, inexplicablement per a nosaltres, no s’aplicarà.
  • Aprovar el Pla Local de Prevenció de residus de Llagostera. Aquest pla va adreçat a poder gaudir d’una subvenció per fer una nau de reutilització de material de la deixalleria. L’ajuntament renuncia, al menys per ara, a lluitar per reduir els residus, i es centra únicament en la reutilització. Des d’Esquerra, creiem que cal fomentar la reducció de residus en origen, mitjançant una producció eco-responsable i fomentant la compra igualment responsable. El desacord amb la política de residus entre Esquerra i l’equip de govern ha quedat palès un cop més.
  • Creació del Consell d’Esports. Després d’eliminar el Patronat d’Esports, i tot i que se’ns va prometre que s’impulsaria el Consell de manera immediata, han passat ja 9 mesos i encara no està en funcionament. Les mancances en el terreny esportiu i la falta d’un espai de diàleg és prou important com per agilitar aquest consell, que sembla que es reunirà per primera vegada al llarg del mes d’agost.
  • Aprovació de l’inventari de camins. L’inventari és una bona eina per tenir clara la propietat dels diferents camins de la població. Esquerra va manifestar els dubtes sobre si tots els interessats estaven al cas del període d’al·legacions que s’havia obert.
  • Moció d’Esquerra per refinançar el préstec de Tàctica Pàdel. Tot i que suposaria una rebaixa de costos petita (uns 500 euros l’any), creiem que s’ha de ser curós amb els diners públics. L’equip de govern va votar en contra de la proposta, dient que no és prioritari.

La manca de diàleg del PdCat

Durant els tres anys que han passat d’aquest mandat Esquerra ha demanat insistentment que es contestés les peticions que entren a l’ajuntament. De vegades els veïns es queixen que no es responen les seves demandes. En algun cas hem hagut de fer un seguiment per defensar alguns drets de veïns que no es veien respectats.

Qualsevol que hagi seguit el ple, veurà que l’apartat de Precs i preguntes està molt acotat. Podem fer la pregunta, però no podem fer cap aclariment a la resposta, i això no afavoreix el diàleg.

En aquest ple aquesta manca de voluntat de diàleg ha quedat ben palesada. Hem hagut de demanar dues vegades sobre la manca de sanció a l’empresa de residus i la resposta no ha estat gens clarificadora. Però el cas més greu s’ha donat amb un tema que ja venia del darrer ple, en què el sr. alcalde no va voler dir qui havia fet el càlcul exagerat de la despesa de les llars d’infants al·legant “protecció de dades”. És evident que la protecció de dades no és aplicable a la feina dels regidors, que al ple han d’explicar tot el que calgui sobre la seva actuació. Passat el ple anterior, l’alcalde ens va dir qui era el responsable del càlculs –el regidor d’hisenda, sr. Ramon Soler- . Era evident que en aquest ple es demanaria que justifiqués els càlculs. Per a la nostra sorpresa, el senyor Soler va negar haver fet els càlculs, i el sr. Alcalde va fugir d’estudi. En resum, no sabem si l’Alcalde ens va enganyar sobre l’autoria del càlcul o el senyor Soler va negar-se a reconèixer un càlcul clarament exagerat. I, per descomptat, encara no tenim clar d’on surt una quantitat que en cap cas ens han sabut justificar.

Com a darrer exemple de la manca de diàleg amb els regidors que representem una bona part de la població de Llagostera, ja passat el ple, ens assabentem que les obres del carrer Constància començaran a l’agost. Ens preguntem com és que ningú no va informar al ple d’aquestes controvertides obres. Ho considerem una falta de respecte als regidors dels altres grups i als que assisteixen i/o escolten el ple per estar al dia del que es fa al poble i del que opinen els diferents grups municipals.

Correllengua 2018

Com hem comentat ja abans, davant del perill que un cop més Llagostera no s’afegís als actes que es fan arreu del territori, Esquerra organitzarà el Correllengua 2018. Ens fa especial il·lusió assumir aquest repte, que implicarà una sèrie d’actes i exposicions al voltant del tema d’enguany: La Nova Cançó. L’11 de setembre farem públic aquests actes, que estem lligant aquests dies. Ens agradaria comptar amb la vostra col·laboració, a títol individual o com a entitat, per tal de recuperar una iniciativa que amb tant d’èxit va organitzar durant anys Joves per la Terra en el passat.