Inici General Comentari del ple de pressupostos 2022

Comentari del ple de pressupostos 2022

829

El 29 de desembre el ple de l’Ajuntament va aprovar els pressupostos del 2022, uns pressupostos expansius que esperem que no vinguin determinats per la pandèmia i que ens permetin aplicar el programa de govern a què ens vam comprometre. Tot i que es van tractar altres punts, la rellevància dels comptes anuals pel municipi els fa mereixedors del protagonisme en aquest escrit.

Aquests pressupostos ens permeten avançar en qüestions que per nosaltres són clau. Les polítiques d’habitatge, l’augment de beques i subvencions, l’extensió del porta a porta, la promoció de la cultura i festes, la tercera edat, la supressió de barreres arquitectòniques, les millores a la mobilitat, l’educació, el foment de l’esport, l’augment de personal necessari per al funcionament de l’Ajuntament…

Tot i que assumim el conjunt del pressupost, que ha estat dissenyat de forma consensuada amb tot el grup de govern, en aquest escrit detallem les actuacions previstes en les responsabilitats de les regidories d’Esquerra.

En atenció a la gent gran, s’ha fet i es continuarà fent un esforç per millorar l’edifici de la llar d’avis i per col·laborar a l’impuls d’aquest espai. De fet per primer vegada tenim una partida de 5.000 euros destinada a la dinamització de la llar. Igualment, es continua fent passes per aconseguir en un futur proper disposar d’un geriàtric millor situat i amb noves instal·lacions. Mentrestant, continuem gestionant l’actual geriàtric, destinant 50.000 euros per l’augment de personal i per la gestió general del centre.

En temes de seguretat, també augmentarem la plantilla en un agent, necessari per a les demandes de la població d‘atenció i suport, seguint un model de policia de proximitat que es complementa amb la incorporació recent d’un agent cívic que fa tasques de suport a la conscienciació cívica. També es pretén modernitzar les dependències de la comissaria, un cop s’ha fet la inversió necessària del parc mòbil.

Continuem en la recerca d’espais d’aparcament dissuasius. Concretament, s’habilitarà una part dels terrenys de la connexió Canigó-Almogàvers per a aparcament públic. La necessària adequació de sortides i la il·luminació de la zona servirà per disposar d’un camí segur i en condicions que connecti les dues parts de la població.

Pel que fa a les millores de la mobilitat, continuarem amb la supressió de barreres arquitectòniques amb l’adequació i ampliació en algun cas de les voreres, i acabarem les actuacions de pavimentació del passeig Pompeu Fabra, com vam comprometre’ns en una reunió de veïns, i donarem continuïtat al carril bici per tal que arribi a la Plaça Catalunya. També en aquest aspecte contractarem els serveis per fer un estudi de la mobilitat per cercar millores en la circulació pel municipi.

Un dels compromisos d’aquest equip de govern és el de donar solució a la problemàtica de l’abastament d’aigües a les urbanitzacions de Selva Brava i Font Bona. Aquest any acabarem el projecte que ens ha de permetre fer arribar l’aigua a aquestes urbanitzacions sense les interrupcions que actualment patim.

També serà l’any de la realització de les obres del PUOSC (Pla d’Obres i Serveis de Catalunya), concretament l’adequació de les instal·lacions esportives de La Canyera, la solució a la inundabilitat a la zona de Can Gotarra i la instal·lació de plaques a les llars d’infants.

En el terreny econòmic, finalitzarem el projecte que ha de desenvolupar els terrenys de davant de la deixalleria com a zona industrial, per assegurar la instal·lació de noves indústries.

En esports seguim en la línia d’aquest mandat de donar suport als clubs de forma participativa i utilitzant el Consell d’Esports com a espai cohesionador. A més a més com a novetats consolidem pressupostàriament la Cursa de la Dona i s’habilita una partida per implantar un nou sistema d’entrada a les piscines per poder fer-ne un ús més àgil.

Per altra banda està previst fer el marcatge permanent del recorregut de la cursa Sant Esteve amb la voluntat de donar a aquest esdeveniment la importància històrica que es mereix com una de les curses més antigues de Catalunya. Aquest passat 26 de desembre va celebrar la seva 41a edició.

En el terreny educatiu es contempla en el pressupost fomentar totes les accions que ha de desenvolupar el Pla Educatiu Local emmarcat dins la mirada d’Educació 360. Entre altres accions hi haurà conferencies i formacions per a les famílies. A més a més a partir de setembre també hi haurà, dins les partides de joventut, l’acompanyament personalitzat d’aquells joves que ho necessitin.

Un altre aspecte que pensem que és important dotar de més recursos és la neteja i la cura de l’espai públic. La pandèmia ha provocat canvis en els hàbits de la ciutadania i els carrers, parcs i places han guanyat pes en la socialització. Això provoca també que hi hagi més necessitats de neteja.

Per tant en aquest pressupost hem habilitat partida per a la contractació de dues persones que ampliaran la brigada de neteja municipal. Al mateix continuarem amb l’arranjament, millora i pintat dels diferents parcs infantils del poble. Finalment també estem decidits a impulsar una Taula de Civisme per tal de conscienciar tothom de la importància de tenir cura de l’espai públic.

Si ens centrem ara en la promoció local la nostra aposta segueix basant-se en la participació i la col·laboració amb els diferents agents econòmics locals. A través del Consell de Promoció Econòmica seguirem consensuant les diferents actuacions de promoció turística i de subvencions.

La Fira del Bolet, la més important del municipi a nivell de promoció local, celebra enguany la seva 20a edició. Per aquest motiu pensem que és important fer-ne una edició especial i hem habilitat 10% de més de pressupost per a la seva celebració.

Per últim també volem explicar que la oferta festiva del municipi es manté intacta. Esperem poder celebrar amb normalitat el Carnaval, la Festa Major o qualsevol de les festes d’estiu sense problema. Hem habilitat partida per totes elles i esperem que la situació epidemiològica ens permeti poder mantenir un calendari normal.

Com hem dit al inici d’aquest text ens hem centrat en les partides que queden sota la responsabilitat dels regidors del grup d’Esquerra, però ens fem nostres també les actuacions i les previsions pressupostàries dels nostres companys de CUP-Alternativa.

Esperem que les il·lusions dipositades en aquest pressupost esdevinguin realitats. Fins ara la pandèmia ha frenat moltes de les iniciatives en haver de dedicar temps i diners a lluitar contra les seves conseqüències. Esperem que el nou any permeti complir els nostres objectius. Bon any 2022!