Inici Política i Societat Amunt que fa pujada!

Amunt que fa pujada!

2224

En el ple extraordinari del passat 23 d’octubre es va aprovar, amb els vots a favor d’ERC i de CUP-ALL, el major increment d’impostos dels últims 12 anys. Des de Junts per Llagostera ens preocupa l’efecte que tindrà pels veïns i veïnes la pujada de més de 45 impostos, taxes i preus públics. Nosaltres al programa electoral ens comprometíem, si governàvem, a no incrementar la pressió fiscal als veïns de Llagostera, i per tant el nostre vot va ser contrari.

A continuació ens referirem als que considerem de més rellevància.

Increment de l’IBI del 4,5%

Trenca una línia de contenció fiscal que ha permès a moltes famílies de Llagostera suportar millor els efectes de la crisi econòmica que encara perduren. Amb això es trenca una línia d’actuacions, que semblava assumida per tots els partits presents al consistori. En tot el mandat 2015-2019 l’anterior equip de govern va mantenir l’IBI estable i fins i tot, l’any 2017, es varen abaixar els rebuts d’urbana un 2,2%. Concretament es van apujar únicament un 1,2%, quan l’IPC d’aquest període va ser del 3,4%. En termes reals doncs, descomptant la inflació, l’IBI de Llagostera va baixar un 2,2%.

I l’any vinent seguirem al 4,5% anual?

És la pregunta que ens fem. Seguiran any darrera any les puges d’impostos durant tota la legislatura, quan la previsió de l’evolució de l’economia no ens permet ser gaire optimistes. O ens poden assegurar que l’increment d’enguany és puntual, i que en els anys a seguir es tornarà a les polítiques de moderació impositiva? Esperàvem una resposta a aquesta pregunta, però malauradament no la vàrem tenir. Creiem que els ciutadans de Llagostera mereixen una resposta clara i vinculant.

Recàrrec als habitatges desocupats.

S’aplicarà un recàrrec del 50% als habitatges permanentment desocupats. Pel que coneixem no existeix a hores d’ara un cens fiable de tots els habitatges desocupats, i per tant no es pot aplicar de forma equitativa aquest recàrrec, que per altra banda ens sembla arbitrari. Estem convençuts que no serà aplicat l’any 2020, i ens sembla improvisat i mal planificat.

Escombraries, un altre increment de 5%.

En habitatges urbans situats en zona de Porta a Porta, sortirà un 5% més cara. És si més no  sorprenent, si recordem la moció presentada al 2018 per el grup municipal d’ERC, on demanava que es fes públic el balanç de l’estudi de costos i previsió d’ingressos dels anys 2017 i 2018, ja que al seu entendre hi havia un superàvit important en el balanç econòmic de les escombraries, i plantejaven una rebaixa de les taxes de cara a les ordenances del 2019.

A part d’això, no entenem ni ens varen deixar clar la justificació d’aquesta puja, ja que no veiem un increment significatiu dels costos del servei ni de l’IPC. Tot i això, ens complau veure que es manté el sistema de bonificacions que es va començar a aplicar l’any 2009.

Compromís Residu Zero. Així no avançarem.

L’altra bonificació que ens crea incertesa i perplexitat és la del Compromís de Residu Zero. No compartim de cap manera que s’aprovi una bonificació quan no sabem quins criteris s’aplicaran per poder-s’hi acollir . Des de Junts per Llagostera, no podem donar suport a una bonificació que encara no té un reglament aprovat. Ens sembla que es vol començar la casa per la teulada.

Finalment, la proposta de fer el seguiment del Compromís Residu Zero mitjançant visites per inspeccionar les llars i revisar els seus hàbits de consum ens sembla més propí de temps passats que del segle XXI.    

Tot i això, estem a favor de que s’avanci cap al Residu 0, però no podem firmar un xec en blanc. Ens dona la sensació que aquesta bonificació s’ha creat precipitadament, de cara a la galeria i per marcar perfil polític. Ens fa por que estiguem perdent l’oportunitat per seguir el programa de millora ja iniciat i deixem perdre la ocasió de consensuar altres mesures més efectives en aquesta direcció.

Llar d’infants

 De 300.000 € a 400.000 €.

El balanç econòmic de les llars d’infants municipals de Llagostera per el curs 2017/2018 va presentar un desequilibri econòmic de -301.707,05 euros que va ser assumit per l’ajuntament de Llagostera.

La liquidació 2018-19 encara no està disponible, però a la vista del dèficit previst per al curs 2019-20 a la Memòria econòmico-financera (400.000€), creiem que calia haver pres mesures per evitar un dèficit tan elevat.

Tenint en compte que les preinscripcions ja han anat indicant una baixa matriculació del nombre d’alumnes, que finalment es confirma, amb una previsió de tan sols 90 alumnes, el dèficit esperat de quasi 400.000 € sembla absolutament inassumible, especialment quan contra tota lògica es volen mantenir obertes les dues llars d’infants.

Realment ens podem permetre un dèficit de 400.000 € ? Realment hem de tenir obertes dues escoles-bressol?

Aquestes dues preguntes no es varen contestar de forma clara, per tant, les mantenim sobre la taula de cares al proper any. Partim del punt en el que tots volem el millor servei possible per als infants del nostre municipi, però es necessari tenir obertes les dues llars d’infants independentment del nombre d’infants matriculats?

Estarem pendents d’aquest tema, ja que una cosa és prometre quan s’està a la oposició i l’altra actuar quan es governa. D’aquesta forma es construeix o es malmet la credibilitat dels projectes.

Una decepció.   

Ens semblen unes ordenances al servei d’un pressupost que no està ni esbossat.

Unes ordenances tristes que denoten que no hi ha un projecte definit per a Llagostera. Veiem que no existeix visió de futur a mig i llarg termini.

Finalment, voler recordar que després de gairebé 6 mesos no s’ha presentat per part de d’ERC i de CUP-ALL un Pla de Mandat, i per tant, no sabem quines són les prioritats ni els compromisos adquirits davant de la ciutadania. I també indicar que, contràriament al que s’havia proclamat vàries vegades durant l’anterior mandat, no s’ha consultat en cap moment a Junts per Llagostera a l’hora d’elaborar la proposta d’ordenances.