Inici Política i Societat Un octubre a ple rendiment

Un octubre a ple rendiment

1584

El mes passat encetàvem un nou curs polític i dèiem que ho fèiem amb força. Doncs bé, una prova d’això és que aquest mes d’octubre hem tingut 3 plens. A més de l’ordinari, n’hem fet dos d’extraordinaris, un com a resposta a la sentència i l’altre per aprovar les ordenances. En aquest text comentarem els aspectes que ens semblen més rellevants de cada un d’ells.

Seguint un ordre cronològic començarem parlant del ple que vam convocar en saber-se la sentència del judici del procés per tal d’aprovar una moció proposada per l’AMI. Aquest ple es va celebrar al Teatre del Casino, que es va omplir com poques vegades passa. Com a Esquerra Republicana, vam refermar la nostra voluntat de treballar per una república independent, i de participar activament de les protestes que s’estaven duent a terme aquells dies.

El segon ple que es va celebrar al mes d’octubre és el de les ordenances fiscals per a l’any 2020. Des de l’equip de govern ens hem vist obligats a augmentar alguns dels tributs per tal de fer front a les necessitats del poble. L’augment del parc d’habitatges, la voluntat d’ampliar les bonificacions per als que tenen rendes baixes o la implantació de polítiques mediambientals han estat objectius que hem tingut presents a l’hora de modificar les ordenances.

Sobre aquest tema volem compartir una reflexió. Dins l’espectre ideològic, el nostre grup es situa a la banda esquerra i això es manifesta en diferents aspectes. Un d’ells és la forma en què entenem el que són els tributs. Per nosaltres els impostos són una forma de redistribució de riquesa. Volem ser república, donar importància a la cosa pública. No es tracta de pujar els impostos amb afany recaptatori, sinó de poder repercutir-ho en les coses que per nosaltres són realment importants.

En els pocs mesos que fa que som al govern hem aconseguit, treballant i optimitzant, reduir algunes despeses de forma important en la despesa corrent de l’ajuntament. La combinació de reduir despeses innecessàries i augmentar ingressos ens ajuda a construir una Llagostera més justa socialment, més neta, més verda i, en definitiva, més pública.

Malauradament, els nostres pressupostos es veuen afectats per decisions d’altres administracions superiors a la nostra. La decisió d’incrementar el sou dels treballadors, cosa absolutament justa, ens obliga a preveure una despesa que s’endú una gran part dels ingressos de la puja de l’IBI. Quan escoltem altres grups posar el crit al cel davant de la pujada, estaria bé preguntar-los com haguessin fet front a aquest pagament. Retallant serveis? Mai no ho sabrem.

Finalment fa una setmana vam celebrar el ple ordinari del mes d’octubre. Aquest arribava farcit de punts tant per part del govern com mocions de l’oposició. De les propostes que fèiem els grups que estem governant volem destacar l’aprovació inicial de les modificacions de l’ordenança de sorolls.

Aquesta ordenança s’ha modificat atesa la inadequació de la regulació de determinades activitats que provocaven molèsties als veïns. Les obres de cap de setmana, els sorollls que provoquen determinats motors o l’horari de les celebracions al carrer han estat motiu de queixa sovintejada. La nova ordenança posa solució a aquesta problemàtica.

Per altra banda l’oposició va presentar al ple diferents mocions. Per un costat el PSC va proposar la redacció d’un Pla de Mobilitat. Totes les forces amb representació política ho portàvem als nostres programes, així que la iniciativa va ser aprovada per unanimitat.

En canvi les dues mocions que Junts per Llagostera va portar al ple van ser desestimades. La primera reclamava un sistema de retribucions que s’ajustés a la legalitat, cosa que els serveis jurídics de l’ajuntament ens asseguren que ja es fa. Tots els grups, menys els proposants, hi van votar en contra.

La segona moció demanava reactivar alguns projectes de l’àrea de promoció econòmica. Això ens va sorprendre molt ja que el grup de Junts per Llagostera no havia demanat informació ni al regidor, ni als treballadors de l’àrea. Per altra banda, consideràvem el text poc precís i que demanava actuacions que ja s’estaven fent. Era impossible votar-hi a favor. El resultat va ser que els dos grups del govern vam votar en contra i el PSC es va abstenir.

No voldríem acabar aquest text, i tot i que sabem que són exclusivament per parlar dels plens, sense denunciar la situació que està vivint en Pau Sànchez. Aquest jove llagosterenc va ser detingut arbitràriament i injustament per la Policia Nacional i a dia d’avui segueix en presó preventiva.

El poble de Llagostera s’ha mobilitzat com mai per tal de donar suport a en Pau i a la seva família. Els diversos actes que s’han realitzat han estat tot un èxit. Això, tant a nivell personal però també com a grup polític, ens omple d’orgull i ens empeny a mantenir el nostre compromís amb el moviment independentista i la solidaritat amb tots els represaliats.