Inici Política i Societat Ple ordinari del mes d’abril del 2019

Ple ordinari del mes d’abril del 2019

2051

El ple ordinari del mes d’abril ha estat un dels últims de la legislatura. Segons va informar l’alcalde, se’n realitzarà un més per tancar temes pendents i un darrer per aprovar l’acta del penúltim. Entre el públic assistent s’hi podia veure algunes persones que formen part de les candidatures que es presentaran a les properes eleccions municipals del 26 de maig.

El Ple va aprovar amb el vot a favor de PDeCat i en contra d’ALL i ERC la ratificació de l’acord de dissolució del Consorci Massís d’Ardenya Cadiretes, així com manifestar la disconformitat de la proposta de liquidació presentada. Aquest va ser el punt al que es va destinar més temps, ja que els partits a l’oposició van mostrar el seu desacord amb la dissolució.

El primer en prendre la paraula va ser el regidor de Medi Ambient, Xavier Vilella, que va explicar la situació. Vilella va posar en context que el Consorci Ardenya-Cadiretes, creat l’any 2008 per 7 municipis (Caldes de Malavella, Llagostera, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Tossa de Mar i Vidreres), va néixer amb la voluntat de realitzar i promoure accions per conservar i millorar el massís. El regidor va explicar que per tal que el Consorci fos viable es va optar per adoptar una estructura formada pels representants polítics de cada municipi i recórrer al personal de l’Ajuntament on se situés la seu del Consorci. D’aquesta manera la primera legislatura va estar ubicada a Santa Cristina i les dues següents a Tossa.

Segons Vilella, l’entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (Lrsal) promovia que el Consorci hagués d’estar adscrit a la Diputació de Girona o a la Generalitat i al no efectuar-se, els municipis van decidir, per majoria, dissoldre el Consorci. El regidor també va explicar que hi havia hagut contactes amb el Consorci de les Gavarres (que compten amb els seus propis tècnics i administratius) per tal d’unir-se, però que només hi hagut uns primers intercanvis d’impressions i en aquest moment no hi ha res segur.

Per la seva banda, el regidor d’Alternativa per Llagostera, David Parron, va mostrar el seu rebuig amb la dissolució del Consorci opinant que l’espai Ardenya-Cadiretes és un espai fràgil que necessita protecció ecològica i caldria potenciar-lo. Parron va manifestar que no està d’acord amb que es digui que no es pot continuar pel canvi normatiu ja que hi hagut altres consorcis i consells que el Ple n’ha aprovat el canvi d’Estatuts perquè es poguessin adscriure en d’altres organismes. Des d’ALL creuen que el problema és la falta de voluntat política i que el Consorci s’ha deixat morir per inanició.

El regidor d’ERC, Toni Navarro, també va manifestar que tenia la sensació que no hi havia gaire voluntat de tirar endavant aquest Consorci, fent referència a que l’Ajuntament de Llagostera havia deixat de pagar la quota corresponent als anys 2016, 2017 i 2018. A més, va afegir que semblava que el Consorci comptés amb el suport tant de la Generalitat com de la Diputació de Girona.

Vilella va respondre que la dissolució de l’organisme no era una cosa que hagués sorgit d’avui per demà, motiu pel qual l’Ajuntament va decidir deixar de pagar dues quotes (2017 i 2018), que anualment eren de 2.000 euros. Finalment, va prendre la paraula l’alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, que va explicar que la Diputació de Girona no tenia la intenció d’inscriure cap més consorci i va repetir que la intenció és que el Consorci de les Gavarres absorbeixi el de l’Ardenya.

Altres punts de l’ordre del dia

El Ple també va aprovar amb el vot a favor del PDeCat i d’ERC i l’abstenció d’ALL ratificar l’acord de dissolució i liquidació de l’associació d’ens locals “Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines (CILMA)“, amb efectes econòmics i administratius de 31 de desembre de 2019.

Amb el vot a favor de tots els regidors, el Ple va aprovar autoritzar la compatibilitat per a l’exercici d’activitats privades a un membre del cos de la Policia Local. Finalment, i també per unanimitat, es va aprovar delegar la recaptació executiva de les quotes urbanístiques de La Canyera a la Diputació de Girona.

Informes d’alcaldia

A l’apartat d’informes d’alcaldia, el regidor d’Hisenda, Comunicació i Promoció Local, Ramon Soler, va voler mostrar el rebuig del Ple contra la decisió presa per la Junta Electoral Central per tal que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poguessin presentar-se a les eleccions europees del proper 26 de maig (decisió revocada el dilluns següent, 6 de maig, pels jutjats del Contenciós-Administratiu 2, 9 i 21 de Madrid). D’altra banda, Soler va explicar que havia assistit a la presentació prèvia del treball que han fet els alumnes de la Universitat Politècnica en relació a l’estudi i definició de la marca Llagostera i el desenvolupament del seu comerç, analitzant la configuració urbana i els criteris paisatgístics.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Vilella, va explicar que els treballadors de l’empresa Urbaser, encarregada de la recollida d’escombraries de Llagostera, tenen un conflicte amb l’empresa i es troben en fase de negociació. En el moment del Ple no ho podia confirmar però podia ser que a partir del 13 de maig els treballadors iniciessin una vaga en el servei de recollida d’escombraries i que l’Ajuntament no hi podia intervenir, més enllà de sol·licitar i garantir els serveis mínims i informar a la població de la situació.

Per la seva banda, el regidor de Joventut i Noves Tecnologies, Robert Montiel, va informar que a l’actualitat els alumnes del Pla de Transició de Treball (PTT) estan realitzant les pràctiques i que el curs vinent el projecte continuarà. També en temes d’ensenyament, la regidora d’Educació, Anna Hereu, va explicar que ja s’han realitzat les preinscripcions a les escoles al curs de P3 (38 al Puig de les Cadiretes i 46 a Lacustaria), tot i que encara resten pendents les de les llars d’infants. Hereu també va informar de la instal·lació d’un mur de gabions i d’uns bancs de fusta a l’accés per on entren els més petits de l’escola Lacustaria.

La regidora de Serveis, Salut i Igualtat va remarcar que juntament amb la regidoria de Joventut s’està preparant la instal·lació del Punt Lila per la Festa Major, concretament la nit de divendres i dissabte. Es tracta d’una carpa amb personal que gestionarà qualsevol incident que hi pugui haver referent a l’assetjament a les dones.

Finalment, l’alcalde Fermí Santamaria va informar que el dissabte 4 de maig es realitzaria la jornada de portes obertes del geriàtric, que enguany serviria també per retre un reconeixement a les germanes de Sant Josep que tants d’anys han estat al servei del municipi.