Inici Cultura ”La cuina dels bolets de Llagostera”, de Laura Jaime

”La cuina dels bolets de Llagostera”, de Laura Jaime

2258

Editorial Gregal – ISBN 978-84-17082-30-7

Les paraules volen i el que s’escriu queda. Això deien els llatins, potser en el sentit que has de tenir cura del que escrius, no fos cas que te’n penedeixis més tard. En el cas del llibre, de Laura Jaime, podem donar un altre sentit: Que amb l’escriptura preservem la memòria i el patrimoni immaterial. Gràcies al llibre de La cuina dels bolets de Llagostera gaudim d’una vuitantena llarga de receptes a l’entorn del bolet. I aquestes receptes han sortit majoritàriament de les cuines de la gent de Llagostera.

Gràcies a la feina de recopilació de l’autora s’aconsegueixen dues fites. La primera és poder retre un humil homenatge a les dones i homes que a cada casa han fet de la cuina del bolet una ciència i un art al servei de la gastronomia domèstica. Poques coses com la cuina de les àvies (i alguns avis) ens donen tant plaer. Són les cassoles un instrument per transmetre el benestar i l’estima als més propers, i per això som molts els que guardem amb afecte el record i les receptes de la cuina dels grans. Ara, amb aquest llibre, preservem aquesta memòria i en fem homenatge.

La segona fita és l’enriquiment que representa per a tots treure-la de l’àmbit domèstic i donar-la a conèixer, de manera que les petites meravelles de cada casa poden ser compartides i valorades per tots. El llibre de Laura Jaime posa de manifest una cuina rica i sofisticada, que no podem trobar en la restauració professional. El millor cuiner, el més estrellat, ha d’empal·lidir al costat de la riquesa i la varietat, les tècniques i la imaginació dels cuiners i cuineres de Llagostera.

Trompetes de la mort, rovellons , pinetells, múrgoles i llenegues, rossinyols, camagrocs, siurenys, ous de reig, gírgola de pollancre… passen pels fogons amb una acurada descripció de la preparació i procés d’elaboració del plat. Laura Jaime recull de forma vívida les explicacions de les altres autores, les cuineres, de forma que, en llegir moltes receptes, tens la sensació d’escoltar de primera mà la pròpia cuinera.

L’edició, ben acurada, s’acompanya de les il·lustracions de Montse Buñuel i diversos escrits que arrodoneixen i contextualitzen aquesta saviesa popular i la intenció del llibre: Jan Grau, especialista en cultura popular, ens dóna una visió “etnològica” al seu pròleg, Martí Rosàs del Restaurant Ca la Maria, ens lliga aquesta tradició culinària amb la defensa de la sostenibilitat (l’slow food, l’estacionalitat del consum alimentari) que n’és un defensor conseqüent, i Maria Cabarrocas ens explica la tècnica de conservació del bolet en sal.

En definitiva, un llibre útil, que ret homenatge a les cuineres tradicionals i el coneixement sobre els bolets, que ens permet compartir les petites joies culinàries de cada casa i que, de ben segur, amb la seva lectura i aplicació pràctica ens permetrà obtenir plaer gastronòmic i oferir a les persones properes la manifestació d’afecte que representa un bon plat amb bolets.

La cuina dels bolets de Llagostera és un llibre imprescindible i necessari, per a qualsevol llagosterenc o restaurador professional.