Inici Política i Societat Igualtats en horari matutí

Igualtats en horari matutí

1412

Després de les intensitats d’octubre i dels incendis que va provocar una sentència que molts considerem il·legítima, injusta i violenta, les eleccions del 10 N i el seu resultat sembla que hagin deixat les excitacions i les acceleracions del calendari en suspensió. A l’espera de reunir les certeses, la força i la determinació suficients per aturar, si cal, el món, la vida segueix, estranyament, també en la política municipal. I es succeeixen els plens.

En el de novembre, en un horari matutí gens habitual per permetre que representants del Consistori acompanyessin els titulars de la Drogueria Frigola als Premis Nacionals que la Generalitat atorgava a establiments centenaris, es van presentar i aprovar per unanimitat dues propostes que mostren fins a quin punt, en determinats aspectes, s’ha modificat per a bé el discurs polític predominant a la nostra societat. I per demostrar que qualsevol horari és bo per defensar la igualtat.

La primera proposta, presentada per l’Equip de Govern, va ser l’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, amb el desenvolupament de compromisos, formació, coordinació i informació que no només han de servir per combatre les violències més estremidores contra les dones, sinó per preservar els drets més elementals de llibertat i seguretat, que encara ara i malgrat tot, es veuen amenaçats  en determinats entorns i, quan això s’esdevé, tractats amb comprensió i condescendència per determinats poders. Són passos imprescindibles per situar al centre de les nostres polítiques la més fonamental lluita per igualtat i per combatre el discurs regressiu que sembla haver agafat cos i formulació ideològica en l’ideari de la ultradreta. I propostes que, com ja vam anunciar, mantindrem com un els pilars essencials de la nostra formació política.

La segona proposta va ser una moció de Junts per Llagostera, a la qual ens vam adherir i també es va aprovar per unanimitat, en relació a la normativa per al canvi de nom sentit de les persones de la comunitat transsexual. És a dir, per permetre que es puguin inscriure amb el nom del gènere amb el qual s’identifiquen en determinats documents emesos per l’Ajuntament. I això ho vam fer, casualment i sense que hi tingués cap relació de causa efecte, pocs dies després d’haver pogut visionar al Casino Llagosterenc, dins la programació del cicle Gaudí de cinema, el documental Me llamo Violeta, on justament es tractava de drames personals que mocions com la presentada pretenen evitar.

Per altra banda, també es va presentar i aprovar una moció de l’Equip de Govern sobre el control de la vespa asiàtica. Un fenomen que, estranyament, ha adquirit un notable protagonisme a partir de la queixa, ja fa uns plens, d’unes veïnes que denunciaven la presència de nius prop dels seus habitatges. I de la seva proliferació en aquesta banda del món. En la moció es requeria a la Generalitat perquè assumís la seva responsabilitat en relació a l’eradicació d’aquesta espècie. Responsabilitat de la qual s’ha inhibit, tot i que li correspon clarament ja que la vespa asiàtica es considerada una espècie exòtica i invasora. O, en el cas que es delegui als ajuntaments, que es traspassi conjuntament amb la competència no reclamada, el finançament adequat per fer-hi front.

Per últim, també destacarem l’aprovació de l’oferta pública d’estabilització de places estructurals ocupades de forma interina. La qual cosa no es deu només a una exigència legal sinó a la voluntat determinada d’anar corregint, de forma progressiva, l’excessiva interinitat que hi ha en la plantilla de treballadors municipals.

I, finalment, en aquesta sessió matutina sense públic, els regidors i regidores de l’Equip de Govern van exposar, un rere l’altra, les diverses accions que s’impulsen des de cada àrea i van respondre a les preguntes i requeriments de l’oposició, amb una certa impressió que, lamentablement, el debat polític, més que al ple, es manté a les xarxes.