Inici Política i Societat Els animals de companyia, ajuda contra la solitud

Els animals de companyia, ajuda contra la solitud

1068

Com tots els anys per aquestes dates, molta gent ha regalat animals de companyia aprofitant les festes de Nadal. Aquest fet, que ha de respondre a una anàlisi de les necessitats reals d’incorporar o acollir un animal dins de la vida d’una família, sovint es realitza de forma emocional, i per aquest motiu estudis seriosos indiquen que més del 40% de gats i gossos abandonats provenen de regals. 

Tot i això, el nombre d’animals de companyia no para de créixer, i hi ha col·lectius especialment beneficiats per la companyia d’animals domèstics. Un d’ells és el de la gent gran. La solitud pot esdevenir una malaltia silenciosa que acaba afectant psicològicament a la gent gran, especialment a la que viu sola, i a la de més edat.

A Llagostera, com a la resta del país, un percentatge elevat de les llars ocupades per només una persona són habitatges on hi viuen persones de més de 65 anys. A tota Espanya, més de 2 milions de persones de més de 65 anys viuen soles. Els efectes negatius de la solitud ja els coneixem, i fa molt de temps que des de Serveis Socials s’ha detectat aquest problema, i es treballa per a la millora de la situació d’aquestes persones. Es poden buscar, i darrerament s’estan proposant noves fórmules que miren de canviar els hàbits residencials, com el co-living; es busca implantar dinàmiques que millorin la interconnexió de les persones, com són activitats que es realitzin fora del domicili o noves formes de comunicació aprofitant internet i les xarxes socials. 

Però a banda d’aquests elements, hi ha un factor que pot ajudar a la millora de la qualitat de vida de la nostra gent gran: tenir algú sota la seva responsabilitat, i és precisament en aquest punt que trobem els efectes positius dels animals de companyia. La  presència d’una animal de companyia dins d’una llar pot ajudar al manteniment de l’estat de forma gràcies als passejos diaris i fer disminuir la sensació de solitud.

I és que la sortida diària es pot convertir en un agent socialitzador. Per últim, si riure té una relació directa amb la disminució de l’estrès, està demostrat que qui té una mascota riu més. La gent gran és un dels col·lectius que més afecte, temps i dedicació pot aportar a un animal, en una relació directa de benefici mutu, però no és l’únic col·lectiu a qui tenir un animal aporta millora de la qualitat de vida, doncs també succeeix amb nens afectats per TDAH i trastorn de l’espectre autista, ja que els animals poden induir un estat de relaxació immediata, psicològicament tranquil·litzador.

Per tot això en el darrer ple el nostre grup va presentar una moció, que va ser aprovada per tots els grups, demanant que es realitzi una campanya, durant l’any 2021, de sensibilització sobre els compromisos que comporta tenir un animal de companyia, però especialment dels avantatges que comporta a curt, mig i llarg termini per als col·lectius de més edat.

I per tal de facilitar la tinença d’animals de companyia, que s’estudiï la implantació de la taxa 0 per tinença dels animals de companyia a persones més grans de 65 anys que visquin soles, i per altres col·lectius a qui els animals aportin una millora en la qualitat de vida, especialment els afectats pel trastorn de l’espectre autista i les famílies amb nens que pateixen TDAH.