Inici Política i Societat El castell de Montagut: un patrimoni llagosterenc en perill

El castell de Montagut: un patrimoni llagosterenc en perill

2240

Si un contempla el massís de l’Ardenya–Cadiretes des de Llagostera, ràpidament es fixarà en unes antenes de grans dimensions que pertanyen a una estació de telecomunicacions construïda en l’altiu cim de Montagut (498 metres d’altitud). Quan un visita aquesta muntanya, poblada per un frondós alzinar, pot trobar al costat d’aquesta estació les ruïnes d’una antiga fortalesa que, a pesar de les destruccions sofertes al llarg del temps, continua sent un orgullós testimoni dels orígens de Llagostera.

Mencionat per primera vegada l’any 966 com una torre de guaita, un o dos segles després es convertí en un castell feudal, des d’on diversos senyors imposaren tributs i treballs forçats als pagesos que vivien al massís. Gràcies a la documentació trobada en diferents arxius, s’ha pogut reconstruir part de la seva història, podent consultar els resultats d’aquesta recerca en un article publicat fa mesos en aquest mitjà (“Castrum de Monte Accuto”: una fortalesa medieval perduda en el massís de l’Ardenya).

Prova de la importància que han tingut els castells en la història de Catalunya és que tots són béns culturals d’interès nacional (BCIN), tal com estableixen un decret que aprovà el govern franquista l’agost de 1949 i la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català.

Des del seu abandó al segle XV, la fortalesa s’ha deteriorat enormement, perdent bona part de les antigues estructures, per culpa tant de les inclemències meteorològiques com de l’acció humana. Aquest procés en els darrers anys es va agreujant cada cop més, com ho demostra la caiguda de part de la muralla a causa del temporal Glòria. Per tant, si no s’hi fa res, de l’antany superb castell, en pocs anys només en quedaran unes ruïnes informes, perdent els llagosterencs un dels elements més remarcables del seu patrimoni històric.