Inici Política i Societat Constitució del nou Ajuntament

Constitució del nou Ajuntament

2702
La sala de plens aquest dissabte passat, dia de la constitució del nou Ajuntament.

La sala és plena de gom a gom, s’han hagut d’afegir més cadires de les que hi ha habitualment i, fins i tot, hi ha gent dreta als laterals, així com a la part posterior. Les primeres files són ocupades per les persones que d’aquí pocs minuts formaran el nou consistori, l’onzè d’aquesta etapa democràtica. A segona fila, s’hi asseuen alguns dels regidors que han format part de la darrera legislatura, entre ells, l’alcalde Fermí Santamaria.  

A les dotze en punt, el secretari dona la benvinguda als assistents i explica com procedirà l’acte. Primerament es constitueix la mesa d’edat, formada per l’electe més gran, Marc Peyrecave, i el més jove, Robert Montiel. A continuació van cridant als electes tenint en compte l’ordre alfabètic dels cognoms: Pilar Aliu, Eduard Díaz, Sílvia Fà, Glòria Malagón, Àlex Maqueda, Irene Miquel, Toni Navarro, David Parron, Enric Ramionet, Veronica Sancho i Anna Viñas. Tots es van asseient als llocs on prèviament s’ha col·locat un cartellet amb el nom de cadascú. A continuació es reparteixen les credencials i es procedeix a la promesa o jurament del càrrec per part dels electes, que també es fa per ordre alfabètic.

 

Tots prometen el càrrec i utilitzen diverses fórmules en funció del partit que representen. Els regidors de Junts per Llagostera ho fan “per imperatiu legal i sense renunciar al dret d’autodeterminació del poble de Catalunya”. Els d’Esquerra Republicana prometen el càrrec “per imperatiu legal i d’acord amb la voluntat ciutadana expressada a les urnes”, manifestant “el ferm compromís amb els valors de la república catalana” i declarant que continuaran “treballant en la construcció d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament prospera i territorialment equilibrada”. Així mateix es comprometen, igualment, “a treballar per aplicar els valors republicans de justícia, igualtat i solidaritat a Llagostera”, el poble que representen. Els regidors de la CUP-Alternativa per Llagostera també prometen el càrrec “per imperatiu legal” i amb l’objectiu de treballar “per la construcció d’una República Catalana Socialment justa, ecologista i feminista”. Finalment, el regidor del Partit Socialista limita a un senzill “ho prometo”.

Votació de l’alcalde

Després de prometre el càrrec, el secretari informa del procediment a seguir per la votació de l’alcalde: es preguntarà als diferents caps de llista si presenten o no la seva candidatura i després els regidors els votaran en secret, a través d’un paper que dipositaran a una urna. Si un cop fet el recompte un dels candidats té 7 vots o més (majoria absoluta) serà nomenat alcalde. Si cap dels candidats obté aquest número de vots, es nomenarà al cap de llista de la candidatura que va tenir més vots a les eleccions.

Pilar Aliu, Toni Navarro i Àlex Maqueda presenten candidatura, mentre que Enric Ramionet informa que no ho farà. Els regidors emeten el seu vot i es procedeix a fer el recompte. Quan Toni Navarro aconsegueix el setè vot, el públic de la sala es posa a aplaudir. Llagostera ja té nou alcalde. Marc Peyrecave anuncia que queda un petit formalisme a realitzar, que és preguntar-li a Navarro si accepta el càrrec. El públic assistent riu i Navarro diu que sí i el promet  amb la mateixa fórmula que ha utilitzat minuts abans pel de regidor. A continuació, Peyrecave li entrega la vara de batlle.

Discursos dels grups municipals

Toni Navarro s’asseu per primera vegada a la cadira d’alcalde i pren la paraula per continuar amb el desenvolupament de la sessió. És el torn que el portaveu de cada grup municipal faci el seu parlament. El primer en fer-ho és Àlex Maqueda (PSC) que agraeix a les 385 persones que els van votar a les eleccions la seva confiança. Així mateix explica que l’objectiu del seu partit, força minoritària no independentista a l’Ajuntament, treballarà durant els propers 4 anys per millorar el poble de Llagostera, amb moltes ganes i força.

El següent en prendre la paraula és Enric Ramionet (CUP-ALL). En primer lloc felicita al nou alcalde i li desitja sort, lucidesa i èxits. A continuació, dedica unes paraules a Fermí Santamaria, destacant que fos quin fos l’acte en el qual li hagi tocat parlar, Santamaria mai s’ha oblidat de donar les gràcies a tothom, tant als que ho han fet possible com als assistents. Ramionet proposa que aquest gest sigui incorporat, a partir d’ara, per tots els alcaldes llagosterencs.

Ramionet continua el discurs centrant-se en la vessant més política i agraeix la confiança a les 796 persones que els van votar, així com a tots aquells que ho volien fer i no van poder a causa de les desigualtats injustes de la llei. Explica que l’oferta que els van fer des de Junts per Llagostera era generosa, amb voluntat de crear un govern fort, fet que va fer que es plantegessin la proposta seriosament. No obstant això, han interpretat els resultats electorals com una voluntat dels llagosterencs que es produís un canvi, fet que ha portat a establir una entesa amb ERC i el conseqüent acord de govern que s’ha signat. Per la CUP-ALL, aquest acord es basa en lluitar pel benestar de les veïnes, tenint presents els interessos comuns, centrant-se en els interessos de la gent del poble, així com  en la constitució de la República Catalana “des de baix”.

El portaveu d’ERC, Eduard Díaz, és el tercer en intervenir. Díaz també agraeix als 1128 ciutadans que els van escollir a les urnes la seva confiança, destacant que enguany han aconseguit doblar el vots en relació a les darreres eleccions, fet que els fa arribar molt satisfets a aquesta sessió. Atribueix el mèrit d’aquests resultats a diversa gent: des dels regidors d’ERC durant els darrers quatre anys als integrants de la formació al municipi, persones “persistents, treballadores, amb valors democràtics i republicans”.

Des d’ERC interpreten els resultats electorals com la fi d’una hegemonia que obliga als diversos grups a posar-se d’acord per tal de poder formar govern. Per aquest motiu van creure que era necessari un pacte entre les forces d’esquerra i independentistes. En aquest punt, Díaz agraeix a la CUP-ALL el fet d’haver compartit aquest punt de vista i haver signat el pacte de  govern i esbossa les línies mestres del projecte que duran a terme: participació, transparència, solidaritat, compromís amb la gent i el país i diàleg. Tanca el seu torn expressant el compromís dels regidors d’ERC amb el país i amb la constitució de la República Catalana, comprometent-se a “seguir estant al peu del canó”.

Finalment és Pilar Aliu, de Junts per Llagostera, qui pronuncia el seu discurs. En primer lloc agraeix als seus companys, així com a Fermí Santamaria, el fet d’haver comptat amb ella per afrontar aquest repte. En segon lloc, agraeix a les 1134 persones que van votar la seva candidatura, fent que aquesta fos la més votada.

A continuació, Aliu explica que van entendre els resultats com que la ciutadania de Llagostera desitjava que cap opció política tingués la majoria absoluta per governar amb solitari, de manera que els feia l’encàrrec de dialogar, pactar i negociar un projecte de poble “il·lusionant”. Per aquest motiu, des de Junts per Llagostera van dirigir-se a totes les formacions que havien obtingut representació política per tal de buscar fórmules de govern. Segons Aliu, des d’ERC els van manifestar que tenien com a prioritat pactar amb la CUP-ALL, de manera que les converses no van anar més enllà. La proposta que JxLL va fer a la CUP-ALL va ser de compartir responsabilitats, inclús l’alcaldia.

Aliu retreu que, malgrat que a la reunió la CUP-ALL va assegurar que volia governar, “a la vista dels esdeveniments es demostra que no és així, que no tenen com a objectiu governar ni assumir les responsabilitats de l’alcaldia”. Per JxLL, el pacte de la CUP-ALL amb ERC confirma que “han prevalgut els interessos ideològics per sobre els de la ciutadania”. Aliu conclou dient que passaran a l’oposició a defensar el seu programa, fent una oposició constructiva, sense defraudar a la gent que ha confiant amb ells i desitjant “sort i encerts” a l’equip de govern.

Discurs del nou alcalde

Abans de finalitzar la sessió, Toni Navarro pronuncia el seu primer discurs com a alcalde. En primer lloc agraeix als regidors que formaran l’equip de govern la confiança dipositada en ell, així com els que estaran a l’oposició, la voluntat de treball manifestada. A continuació, recorda als líders empresonats i exiliats, “als quals se’ls han negat els drets bàsics a la participació política”, fet que arranca un aplaudiment entre el públic que assisteix a la sal de Plens.

Navarro també té unes paraules de reconeixement i agraïment cap a Fermí Santamaria, alcalde de Llagostera durant els darrers 12 anys. “Malgrat les diferències de caire polític, mai personals, el seu tarannà afable i conciliador ha servit per mantenir un to cordial en el debat de les idees”, va dir Navarro. Santamaria, present entre el públic de la sala, s’aixeca emocionat davant l’aplaudiment que li van dedicar tots els assistents. Abans d’encetar la vessant “més política”, el nou alcalde també té unes paraules de record pel poble agermanat d’Almedinilla, felicitant a l’alcalde Jaime Castillo la seva reelecció.

Toni Navarro explica que assumeix la nova responsabilitat de presidir l’Ajuntament amb orgull i respecte i anticipa que properament faran públic el programa de govern fruit del pacte establert entre ERC i la CUP-ALL, basat en aconseguir una Llagostera participativa, justa, solidària, pluricultural, feminista, respectuosa amb el medi ambient i centrada en les persones. Navarro agraeix als militants i amics d’ERC Llagostera la confiança dipositada en la seva persona, així com a l’Assamblea CUP-ALL, per posar la coincidència programàtica com a element prioritari d’un pacte per assegurar la governabilitat.

El nou alcalde també manifesta als regidors a l’oposició la disponibilitat del futur equip de govern a incorporar totes les propostes programàtiques que puguin ser útils i suposin una millora pel futur de Llagostera. Així mateix explica que el nou govern serà de canvi “tranquil, no de trencament”, continuant molts dels projectes engegats per l’equip sortint. També demana a les entitats i als ciutadans a que aportin la seva visió crítica per millorar la gestió del govern i es compromet a donar compte, any rere any, del grau de compliment del compromís aportat.

Nou equip de govern, format per quatre membres d’ERC Llagostera i tres de la CUP-Alternativa per Llagostera.

Finalment, acaba el discurs manifestant el seu compromís amb el país, per tal de fer de Llagostera un municipi amb valors republicans que formi part de la República Catalana a la qual s’aspira. Navarro conclou desitjant als regidors i regidores “sort i encerts en aquest nou camí que encetem” i amb “Visca Llagostera, visca la República Catalana i visca Catalunya”. Abans de finalitzar l’acte, es canta Els Segadors.

Falten pocs minuts per la una quan la sessió es dóna per finalitzada. Tothom s’aixeca i els primers en felicitar al nou alcalde i als nous regidors són Fermí Santamaria i la resta d’exregidors presents a la sala. Entre felicitacions i abraçades, els membres de nou consistori van sortint a la Plaça del Castell on es realitzen una sèrie de fotografies. Ja s’ha iniciat l’onzena legislatura de la democràcia.

12 dels 13 regidors escollits a les urnes.