Inici Cultura Comentari del ple del mes de juny

Comentari del ple del mes de juny

1921

Habitualment, el text que pengem al Butlletí comentant el ple mensual el redactem els regidors del Grup Municipal. Aquesta vegada, i esperem que en altres ocasions, el text ha estat elaborat per una persona que forma part del grup d’Esquerra que mensualment es reuneix per treballar les propostes que van a ple o altres activitats del grup.

El ple

Anar al ple de l’Ajuntament, que té lloc l’últim dimecres de cada mes, hauria de ser seguit d’una manera o altre pels llagosterencs i llagosterenques. La ràdio, El Butlletí, i la presència física en els plens serien les alternatives de que es disposa per fer aquest seguiment. La ciutadania té molt interioritzat el dret de poder votar i escollir els nostres representants, però una vegada s’ha constituït el consistori ens relaxem i deixem que “allà a dalt a l’ajuntament” gestionin el poble durant quatre anys sense interessar-nos gaire sobre allò que es fa. Hauríem de ser conscients, però, que tenim el deure i el dret, d’estar a sobre dels nostres polítics, formar part d’allò que s’hi cou i aplaudir quan es fan bé les coses i aixecar la veu quan sigui necessari. Molt lluny d’aquesta actitud, al ple hi va molt poca gent, 4 o 5 persones com a molt.

Dimecres, per exemple, es presentava la moció sobre l’obertura de les dues llars d’infants i tot i ser un tema que ha aixecat polseguera, no hi havia més d’una trentena de persones. Alguna cosa estem fent malament perquè la gent no cregui necessari assistir-hi.

Les mocions

Al ple es tracten temes que potser no susciten un alt interès per a la població en general. En aquest cas es va aprovar la designació del nom de Ridaura al carrer entre Pocafarina i Maria Gay, i President Companys i Avinguda Gironès. També es va aprovar la modificació puntual del POUM a l’entorn de l’accés est del nucli urbà de Llagostera. Són dos temes que interessen bàsicament a les persones afectades. En els dos casos comentats Esquerra va votar-hi a favor.

Els altres punts de l’ordre del dia van ser més d’interès general. Així, es va aprovar definitivament el projecte que permetrà solucionar els problemes d’abocament d’aigües brutes a la zona de Can Prats. És un projecte que Esquerra ha demanat solucionar al llarg de dos anys en diverses ocasions. Òbviament, el vot d’Esquerra va ser a favor, demanant més diligència per a futures ocasions.

Un punt que es va deixar sobre la taula va ser l’aprovació del reglament del consell municipal d’esports. L’equip de govern va proposar deixar-ho per més endavant. Esquerra va demanar no ajornar-ho més d’un mes atesa la importància de posar en marxa un consell participatiu com a substitut del que vam suprimir fa ja 6 mesos. L’equip de govern va acceptar la proposta.

Tot seguit va venir el tema estrella d’aquest ple, la moció presentada per ERC i Alternativa per l’assumpció del compromís d’obertura de les dues llars d’infants. Es va presentar la moció en nom de l’AFA, ja que per qüestions legals i de temps no havia pogut presentar la moció aquesta associació.

Com tots sabreu, a través d’un escrit d’El Butlletí, l’equip de govern anunciava que: “L’Ajuntament de Llagostera ha prioritzat emplenar les places del Carrilet, reservant la llar d’infants el Niu per obrir, si s’escau, les aules necessàries per atendre les sol·licituds que sobrepassin la capacitat del Carrilet. Atès que hi ha prou places per garantir l’escolarització de tots els infants preinscrits al servei de Llar d’Infants, no caldrà obrir el Niu.” Aquest fet, anava en contra del que s’havia votat en el consell de participació on van votar en contra l’AFA, les educadores i l’oposició, amb l’abstenció de la direcció i el vot a favor únicament de les dues representants del PdCAT, que van decidir continuar amb la seva proposta, independentment d’allò que s’havia votat.

A partir de llavors, va néixer el moviment #salvemelniu, un grup de pares que han fet tot el possible per mantenir les dues llars obertes. La pressió, les reunions i la determinació dels pares han fet possible que la moció no fos necessària perquè finalment l’equip de govern s’ha compromès a obrir les dues llars el pròxim curs. Si voleu conèixer les seves reivindicacions us recomanem l’article del butlletí.

Durant el ple, els pares van llegir un manifest en què donaven les gràcies a tots aquells que havien fet possible el moviment i es felicitaven del resultat de les reunions, però demanaven que aquest fet no es tornés a repetir. També van voler puntualitzar que no era un moviment polític.

Aquí ens volem aturar un moment. Com a partit polític sempre estarem al cantó d’aquelles lluites que trobem legitimes i justes. Esquerra va recollir les demandes i només vam cedir el nostre espai perquè el moviment pogués debatre el tema. Esquerra no ha tingut res a veure amb el moviment #salvemelniu. Intentar focalitzar la polèmica en nosaltres si és polititzar-ho. Hi havia membres d’Esquerra al moviment, però a títol individual, com som a altres entitats del poble, al geriàtric, als bars, a les escoles i esperem que a molts més llocs!

Des d’Esquerra volem donar l’enhorabona al moviment #salvemelniu per aconseguir l’objectiu de tenir les dues llars obertes el proper curs.

Prec i preguntes

Esquerra va fer servir el torn de precs i preguntes per puntualitzar un comentari del regidor d’hisenda sobre el refinançament d’un deute amb l’empresa que gestiona el Tanatori. Sembla oblidar-se que qui va descobrir l’error era el grup d’Esquerra i, tot i que la gestió es va fer des de l’equip de govern, va ser una proposta inicial del nostre grup, com va reconèixer el propi regidor d’hisenda. Esperem que properament es faci el mateix amb un altre préstec que es pot refinançar igualment, com va proposar Esquerra fa ja 17 mesos, sense que s’hagi fet res per solucionar-ho.

Una demanda que es va fer per part del grup va ser que es convoqués la comissió d’habitatge, atesa la importància i la urgència de resoldre molt dels problemes que es plantegen en aquest àmbit. Per temes d’agenda, no podrà ser fins al mes de setembre.

No és aquesta l’única demanda de reunió que es va fer. Hi ha consells que s’haurien d’haver reunit fa mesos i que no s’han convocat: Consell de Comunicació i Seguiment del Pla Estratègic.

Pel que fa a escombraries, moltes qüestions van ser tractades a la reunió del dia anterior al ple, tot i la manca d’assistència, motivada entre altres aspectes per l’hora en què es va fer la reunió (dos quarts de vuit del vespre). Al ple, però, Esquerra va proposar comprovacions del control de la recollida durant aquests propers mesos per evitar valoracions incorrectes per part de l’empresa que suposés no aplicar les bonificacions a qui les mereix. Independentment, a la reunió de dimarts va quedar clar el posicionament d’Esquerra respecte a temes a millorar en aquet camp

El moment surrealista de la nit va ser quan vàrem demanar qui havia parlat de 350.000€ de dèficit (seguint la terminologia de l’equip de govern). La xifra és exagerada, i ni la pròpia regidora d’ensenyament la sabia justificar. L’alcalde, lluny de respondre qui havia llençat aquesta xifra en una publicació local, va justificar el seu silenci “per protecció de dades”. És evident que la protecció de dades no pot ser excusa perquè un regidor expliqui la seva actuació. El PdCat va amagar-se darrera aquesta esperpèntica excusa, tot i que tothom tenia la certesa de qui era l’autor d’aquest càlcul clarament equivocat.

Com veieu, sempre hi ha temes interessants a tractar, que poden motivar la nostra presència com a vilatans, i més si tenim en compte que en finalitzar el ple, el públic pot fer preguntes i suggeriments sobre temes d’interès per al conjunt de la població. Us animem, doncs, a participar al proper ple i comprovar com la política municipal pot ser tant o més entretinguda que la nacional.