Inici Política i Societat Parlem de la REPÚBLICA CATALANA

Parlem de la REPÚBLICA CATALANA

1871
Il·lustració: Nuri Font.

Si les darreres setmanes hem optat per aprofitar l’espai que El Butlletí cedeix a totes les candidatures que concorrerem a les eleccions municipals del 26 de maig per presentar-nos un a un, iniciem ara un nou cicle d’articles desplegant algunes de les propostes i línies de treball recollides en el nostre programa marc, que ben aviat podreu consultar en la seva versió reduïda i/o ampliada. Aquest, ho hem de dir d’entrada, és un document ambiciós. El fruit elaboradíssim de desenes de reunions, de múltiples entrevistes, de la lectura de nombrosos documents i d’un feix de trobades i contactes amb una àmplia representació d’entitats i persones de diversos àmbits. També hi hem incorporat molts dels suggeriments de les persones que van participar en les quatre taules temàtiques que vam organitzar per aproximar-nos a totes les llagosterenques i llagosterencs que hi van voler col·laborar, un cop presentats públicament els principis de la nostra candidatura. L’hem organitzat a partir de quatre eixos, procurant abastar tots els àmbits que definirien qualsevol proposta política per Llagostera, però mantenint la presència contínua i transversal de tots aquells aspectes relacionats amb joventut, gent gran, polítiques d’igualtat i LGTBIQ, participació, convivència i cohesió.

Un dels principis clars que tenim des de la confluència CUP-Alternativa per Llagostera és la ferma voluntat de construir la República Catalana i de participar en un procés constituent propi que lluiti contra el règim corrupte del 78, sorgit d’una transició fruit de les imposicions de l’encara ben viu règim franquista. Malauradament, amb massa freqüència, veiem com l’extrema dreta espanyola es manifesta pels nostres carrers amb total impunitat per part dels qui ens governen, però en canvi sembla molt més prioritari reprimir brutalment les manifestacions d’esquerres i/o independentistes. Desgraciadament aquest és un fenomen global. Molts partits i polítics d’arreu del món ja s’han tret la careta i articulen discursos obertament homòfobs, masclistes, xenòfobs i racistes. Estats com Itàlia, Brasil i Estats Units, entre molts altres, ens mostren cada dia com l’odi s’està apoderant del discurs dels seus governants i com intenten inocular-lo en els seus votants, encarant-los els uns contra els altres perquè d’aquesta manera no se n’adonin de la trista realitat: una disminució progressiva de serveis i de prestacions socials, en definitiva una retallada de drets individuals i col·lectius.

Davant d’aquest atacs flagrants contra els principis bàsics de convivència tantes i tantes persones s’han bolcat en un nou projecte de país, un projecte integrador i transformador. Aquest projecte de país és el que anomenem República Catalana. Ara bé, que els arbres no ens impedeixin veure el bosc. Cal preguntar-nos per a què volem una república. Com serà? De quines competències la dotarem? Qui en formarà part? En definitiva, quins seran els seus principis bàsics.

Cal que aquestes preguntes les responguem entre tots i totes, el poble és qui ha de liderar aquest canvi per evitar caure en els paranys de la vella política. És per això que les classes populars i treballadores no podem ser ni equidistants ni mostrar una actitud passiva, cal que agafem les regnes del nostre país.

El primer d’octubre va ser un gran èxit col·lectiu, i un gran exemple del que passa quan el poble de Catalunya es posa al capdavant i no espera que res ni ningú li prengui la iniciativa. Vam aparcar les nostres diferències i vam treballar colze contra colze per fer possible una gran fita en la història del nostre país. Ni tant sols la repressió més salvatge i més ferotge de l’estat espanyol va poder minvar la nostra voluntat, més ferma que mai.

Tenim ben clar que hi ha molta feina a fer per tirar endavant un procés constituent i volem que aquest estigui liderat des de les esquerres, des dels pobles, des dels barris, des de baix, perquè la construcció nacional tampoc pot separar-se de la lluita de classes i, en conseqüència, defensem que aquest procés ha de bastir els seus fonaments en la defensa dels drets socials i en revertir les retallades patides els darrers anys, en la lluita per un habitatge digne, per una educació i sanitat públiques i de qualitat, contra la precarietat laboral i per un treball digne, i en la remunicipalització dels serveis.

La nova República Catalana ha de fer del municipalisme la seva principal eina d’acció per ajudar a construir un país equilibrat territorialment i equitatiu socialment, i ha d’assegurar als municipis un millor finançament per fer front a les seves necessitats.

Deia Xirinacs: “L’emancipació, la independència, no es fa contra ningú. Més aviat es fa a favor del tutor i del tutelat que esdevenen germans. És un dret i és un deure. És només qüestió de dignitat del subjecte. Un subjecte dempeus, que se sosté sobre si mateix i col·labora amb tothom.”

 

“SOM POBLE”, PRIMER AUDIOVISUAL DE PRECAMPANYA

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, ahir dimarts 23 d’abril va començar a córrer, a través de les diferents plataformes digitals, la primera part d’una trilogia de vídeos curts que hem preparat amb la voluntat d’explicar-vos què inspira la nostra manera d’entendre el poble, l’activisme, la política i, en definitiva, la vida. Tant de bo ho hàgim aconseguit!