Inici Política i Societat Transitant cap a millores socials i mediambientals

Transitant cap a millores socials i mediambientals

1176

Aquesta crònica comença amb una efemèride important ja que el 31 de març és el dia mundial de la visibilitat transgènere  i ens sumem a les reivindicacions i a la lluita pels drets d’aquest col·lectiu. Parlar de lluita transgènere vol dir desenvolupar unes polítiques feministes i LGTBIQ fortes per contrarestar el discurs imperant a la nostra societat que ve de la dreta més casposa sobre la igualtat de drets existent, com amaguen que la violència masclista no existeix com a tal o com pràctiques homòfobes i masclistes queden invisibilitzades i normalitzades per la societat patriarcal en la qual vivim.

La lluita feminista és una lluita que ens interpel·la a tots i totes i  és un dels ferms compromisos que vam prendre com a equip de govern. L’estem portant a terme amb la visibilitat de la perspectiva de gènere des de les diferents accions que fem de sensibilització i abordatge, en el disseny i la implementació del pla d’igualtat i la redacció del protocol d’assetjament per raó de gènere per al personal de l’Ajuntament.

Lligat amb aquesta lluita, en el ple vam explicar les accions que s’havien dut a terme arran de la commemoració del 8M, dia internacional de la dona i aquesta vegada igual que l’any passat, seguint les recomanacions i  les restriccions de per covid-19, ha fet que algunes de les accions planificades amb anterioritat les hàgim hagut de prorrogar per més endavant quan la millora de la pandèmia ho permeti. Vam estar molt satisfets de la bona acollida que ha tingut el taller adreçat als joves i la cursa de la dona virtual, la qual ha comptat amb la participació de 300 dones que ja era el màxim permès. Els espectacles de teatre també han tingut molt bona resposta per part del públic assistent.

Per altra banda, el ple també va tenir altres qüestions rellevants com haver aconseguit modificar l’agrupació de secretaries de jutjat de pau. Aquest fet provoca una millora substancial ja que, en breu, l’Ajuntament quedarà deslliurat  i no haurà d’assumir amb personal propi la prestació d’aquest servei i aquesta persona es podrà dedicar estrictament a tasques de competències municipals.

Un altre dels eixos de debat en el ple va ser la modificació de les tarifes del preu de l’aigua potable, que no s’havia fet des del 2014 i era una qüestió que s’havia d’abordar després de tants anys sense fer-ho. Arran de llargues negociacions amb la companyia subministradora, es va plantejar un canvi de tarifes en el preu de l’aigua i que aquestes fossin equitatives i redistributives. 

Tenim molt present que l’aigua és un bé essencial i que, com a tal, cal que l’Ajuntament hi pugui incidir. Per aquest motiu, continuem amb el compromís d’entrar de forma immediata a formar part de l’AMAP (Associació de Municipis per l’Aigua Pública) igual com ja ho hem fet amb l’AMEP (Associació de Municipis per l’Energia Pública) per tal de poder tenir més recursos i eines per plantejar la viabilitat de la concessió i poder encaminar-nos cap a l’objectiu de la gestió pública de l’aigua. Aquest punt va ser aprovat pels vots d’ERC, CUP-ALL, JxLL i amb l’abstenció de PSC.

Un altre punt que es va aprovar malgrat els vots en contra de JxLL i l’abstenció de PSC va ser la modificació de crèdit del pressupost. Sempre que es tracta de temes relacionats amb el pressupost sorgeixen discrepàncies entre l’equip de govern i els grups de l’oposició i forma part de la normalitat política ja que el pressupost és on queda reflectit el nostre full de ruta de l’acció de govern i que dista dels grups de l’oposició. Aquesta modificació de crèdit que es presentava ve argumentada per la necessitat de poder fer la compra de càmeres de seguretat per al nou pàrquing que s’ha habilitat al carrer Girona i que entrarà en funcionament en breu, per la compra de parquímetres ja que durant aquest any municipalitzarem la gestió de la zona blava, per l’expropiació de zona verda al carrer del Ramal, per la retribució del personal de la llar d’infants en obrir una nova aula de P0 i per la indemnització que es va haver de pagar a una treballadora que venia a través del SOC. 

Les modificacions de crèdit del pressupost són quelcom essencial en la tasca de govern ja que el pressupost anual guia l’acció de govern durant tot l’exercici però és impossible que pugui contemplar totes aquelles accions que van sorgint en el dia a dia i que a mesura que avança el treball diari, es pot arribar a la concreció necessària de finançament. Quan des de l’oposició es fa la crítica de no tenir lideratge ni un full de ruta clar per haver de fer modificacions de crèdit, és justament al contrari. Liderar (tal com ho entenen nosaltres) vol dir acompanyar de forma transversal i horitzontal  els diferents projectes que tenim endegats i adaptar-nos a aquelles noves necessitats que van sorgint; les modificacions de crèdit són un recurs útil i necessari que com a equip de govern tenim a les mans per tal de poder arribar a la concreció de recursos personals, materials i financers que es necessiten i no fer uns brindis al sol que al final de l’exercici no s’acaben complint ni per finançament ni per realització de les accions projectades.

Un altre dels aspectes importants que es va tractar al ple va ser la l’aprovació de l’oferta pública d’ocupació per aquest any 2021 que consta de dos auxiliars administratius, un agent de policia i un conserge mantenidor. També es va aprovar una nova plaça de caporal de la policia per tal de poder tenir coberts els diferents torns diaris amb algun comandament i poder millorar l’estructura i l’organització interna tal com s’ha negociat amb el cos de la policia municipal.

L’últim punt que es va debatre va ser una moció presentada de forma conjunta per tots els grups municipals sobre el suport al projecte del tren de la Costa Brava. 

Aquest projecte suposaria un avenç important de mobilitat per a diversos municipis de les comarques gironines i de la Costa Brava, entre ells el nostre, ja que és una iniciativa  viable, sostenible, assequible i molt eficient en termes mediambientals i energètics, pel fet que té emissions zero i ofereix una alternativa al vehicle privat i al transport públic que encara és molt obsolet i no pot competir amb el transport privat que s’utilitza de forma majoritària.

Així doncs, en aquest ple queda palès que transitem amb fermesa i lideratge cooperatiu cap a aquestes millores socials que tant necessitem en relació a polítiques feministes i socials fortes com a accions i projectes mediambientals que resolguin les dificultats de mobilitat i de sostenibilitat sense deixar de pensar que aquests aspectes ens interpel·len a tota la ciutadania, ens afecten a la nostra acció de govern municipal diària però necessitem comptar amb el suport i col·laboració de les administracions supramunicipals i del govern de la Generalitat.