Inici Política i Societat Ple ordinari del mes de setembre de 2019

Ple ordinari del mes de setembre de 2019

1777

Primer ple ordinari d’aquesta legislatura al que assisteixo, malgrat que no és el primer que se celebra. Aquelles coses que té l’estiu, que malgrat que els dies són més llargs sembla que el fet de sortir de la rutina no et deixi temps per tot el que hauries o voldries fer. Entono el “mea culpa” per l’absència d’aquesta crònica als darrers plens.

Més que les cares noves i el canvi de cadires, el que més em sorprèn és la gran afluència de públic que hi ha a la sala. En un moment arribo a comptar cap a una vintena de persones, fet notable quan normalment som els quatre de sempre. Ho atribueixo a dos fets: el primer que s’ha canviat l’hora del ple, detall que trobo molt encertat. Ara se celebra a les vuit del vespre i no a les nou, de manera que encara que s’allargui una mica no acabes arribant a casa a sopar a les tantes. El segon motiu és que la novetat crida l’atenció: Navarro s’estrena d’alcalde, partits nous a l’equip de govern, qui manava ara està a l’oposició… Tot plegat atreu a anar a veure què s’hi cou a l’Ajuntament.

Entrant en matèria. El ple aprova el conveni marc de delegació entre l’Ajuntament de Llagostera i el Consell Comarcal del Gironès, per a la prestació del servei de recollida, tractament i valorització dels residus municipals amb el vot a favor dels regidors de la CUP, ERC i Junts per Llagostera (JxLL) i l’abstenció de PSC. Com va explicar el regidor de Medi Ambient, David Parron, la recollida de residus municipals està dividida en dues parts: una gestionada directament per l’Ajuntament a través d’un contracte de serveis amb una empresa, i l’altra delegada al Consell Comarcal del Gironès. Parron va informar que el contracte del Consell Comarcal caduca el 2020 i s’ha de tornar a fer la licitació. Per fer-ho, són necessàries dues coses: aprovar un conveni marc en el qual l’ajuntament els delega algun tipus de recollida; i aprovar l’annex a aquest conveni que especifiqui exactament què ha de gestionar el Consell Comarcal (es farà entre gener i febrer).

Així mateix, el ple aprova per unanimitat l’oferta pública d’ocupació per a l’any 2019 per estabilització de treball temporal, així com l’increment addicional d’un 0,25% de les retribucions del personal, amb efectes del dia 1 de juliol de 2019. Amb els vots a favor de PSC, CUP i ERC i l’abstenció de JxLL s’aprova la modificació de la plantilla de personal, la creació d’una plaça de tècnic informàtic i la modificació de crèdit núm. 8/2019 del pressupost municipal.

El ple també aprova per unanimitat tres mocions presentades de forma conjunta per tots els partits amb representació a l’Ajuntament: una d’elles per la defensa dels drets civils i polítics; una altra en suport a la Llei 24/2015 i contra la el tall de subministrament elèctric a les famílies amb deute, per part Endesa i altres companyies; i finalment, una darrera contra la crisi ecològica i climàtica i de suport a les mobilitzacions climàtiques.

Informes d’alcaldia

La regidora de Drets socials i Feministes, Anna Viñas, explica que l’Ajuntament destinarà 30.000 euros a ajudes econòmiques municipals en relació a material i sortides escolars i activitats esportives pel curs 2019-2020. També explica que el dia anterior va realitzar-se la taula de dones, que es farà de forma periòdica cada dos mesos, i anima a totes les dones de Llagostera a participar-hi, tinguin l’edat que tinguin i siguin de la nacionalitat que siguin.

El regidor d’Hisenda, Medi ambient i Medi rural i forestal, David Parron, anima a la ciutadania a participar a les activitats de la XI Festa de la Mobilitat Sostenible prevista pel diumenge següent. Així mateix anuncia que la deixalleria i l’àrea de medi ambient estaran tancades el següent divendres 27 de setembre, en suport a la vaga del clima. També a saber que el mateix divendres alguns regidors rebran un grup d’alumnes de l’Escola Lacustària que, en el marc de la vaga del clima, volen plantejar a l’equip de govern les seves inquietuds i millores per fer.

El regidor de Cultura, Comunicació, Habitatge i Sobiranies, Enric Ramionet, explica la programació que s’ha preparat des de l’Àrea de Cultura sota el títol “Revoltes Republicanes d’octubre a Catalunya”.

La regidora d’Esports i Salut, Glòria Malagón, fa saber que des del CAP de Llagostera, concretament l’equip de pediatria, s’ha engegat un programa anomenat “Nens en moviment” que intenta prevenir l’obesitat infantil. En el marc d’aquest programa fan unes sessions tant amb els pares com amb els nens, i aquests darrers realitzaran una activitat esportiva al poble i l’Ajuntament els becarà perquè no l’hagin de pagar. També informa que les activitats dirigides que es realitzaven els vespres sa l’Institut s’han retardat perquè hi ha dues empreses disposades a realitzar-les i s’ha hagut de fer concurs. La mateix nit del ple acaba el termini i en breu s’iniciaran.

La regidora d’Educació i Joventut, Sílvia Fà, explica les mesures que s’han adoptat a l’entorn de l’escola Puig de les Cadiretes per crear itineraris segurs per l’ús de la bicicleta. Concretament, explica que  través de la mesa participativa de les famílies es va traslladar al Consell Escolar la inquietud de trobar una manera segura per poder accedir al centre amb bicicleta, aprofitant la proximitat del carril bici. La proposa es va treballar conjuntament amb la policia i a l’actualitat s’ha posat en funcionament una tanca al carrer Fonellerons per impeir que es pugui passar pel carrer Ghandi amb cotxe i garantir la seguretat dels infants.

El regidor de Noves Tecnologies, Turisme, Festes, Promoció econòmica i Participació i transparència, Eduard Díaz, recorda que el proper 6 d’octubre se celebrarà un any més la Festa de la Gent Gran i aprofita per agrair al voluntariat i a les entitats la seva col·laboració per fer-ho possible. També recorda que el proper dissabte 12 d’octubre es farà una nova edició de la Fira del Bolet i explica que aquest any no hi haurà cap parada amb animals.

L’alcalde Toni Navarro posa al corrent que durant la setmana anterior va rebre la visita del delegat del govern al qual va poder traslladar-li diversos temes d’interès municipal relacionats amb l’habitatge, la pobresa energètica i el geriàtric. També llegeix el manifest que es va llegir el dilluns anterior a la Plaça Catalunya en motiu de les detencions i la criminalització de l’independentisme, subscrit per la CUP, ERC i Junts per Llagostera.