Inici Política i Societat Més taxes a les llars d’infants i menys rei

Més taxes a les llars d’infants i menys rei

2835

El Ple Municipal d’octubre va tenir com a temes més interessants la modificació de les ordenances fiscals, que vam votar en contra, i dues de les tres mocions que es van presentar, una conjunta d’Alternativa per Llagostera, ERC i PDeCAT demanant l’abolició de la monarquia i reprovant l’actuació de Felip VI, l’Incendiari, i l’altra del PDeCAT reclamant a la Generalitat la recuperació de la subvenció de 1.800€ per alumne de les llars d’infants municipals.

Sobre la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI vam palesar la problemàtica per aconseguir habitatges de lloguer a Llagostera (ja no diguem a un preu assequible!) tal i com es va posar de manifest en la darrera reunió de la Comissió d’Habitatge. El fet és que sembla que els ajuts i bonificacions de les administracions, també el que ofereix l’Ajuntament en forma d’estalvi del 75% de l’IBI si llogues l’habitatge en la borsa de lloguer social de Llagostera, no són estímul suficient per als propietaris d’habitatges buits, que en bona part s’estimen més tenir-los desocupats, sovint amb la manca de manteniment que el desús comporta, incomplint així la funció social que s’espera de l’habitatge, tal i com recull la llei d’habitatge. El 2012 des d’Alternativa vam demanar en una moció que es creés un registre d’habitatges buits que mai s’ha acabat fent, malgrat la moció va ser aprovada per unanimitat. Aquest registre donaria eines a l’Ajuntament per poder pressionar els propietaris i propietàries d’habitatges buits perquè els mobilitzessin, explicar-los les garanties i ajuts que s’ofereixen des de les diverses administracions tot advertint-los que, si a la fi decidissin mantenir-los buits, l’Ajuntament els podria aplicar, arribat el cas, un recàrrec sobre l’IBI de fins al 50%. Al PDeCAT no li sembla una bona mesura destorbar aquests propietaris de pisos buits, i en canvi s’estima més tenir un parc d’habitatges buits considerable, malgrat la necessitat social existent.

Pel que fa a la taxa de recollida d’escombraries, el 2019 es continuarà fomentant la recollida selectiva i la reducció de residus per la via de la bonificació per la generació de residus. La frase anterior pot semblar una contradicció… i és que ho és. A Llagostera no es bonifica a aquelles famílies que generen menys residus, sinó a aquelles que en generen més, lligant un any més la bonificació a fer un cert número d’aportacions en la recollida d’orgànica i d’envasos (paper i cartró en quedaran exclosos). Mentre Europa avança cap a una reducció de residus amb la prohibició a partir de 2020 dels plàstics d’un sol ús, a Llagostera haurem de tornar a consumir-ne molts, si és que volem gaudir de la bonificació, cosa que acaba penalitzant les famílies amb pocs membres i a aquelles que volen de debò reduir residus. Creiem fermament que caldria buscar una altra manera de bonificar la taxa de manera que pagués més qui més residus produeix, i no a l’inrevés. Mentre es troba la manera de fer-ho es podrien lligar el número d’aportacions necessàries per accedir a la bonificació al número de persones per habitatge, tal i com es fa en el consum d’aigua.

Les taxes de les llars d’infants s’apugen un 10% (això no ho trobareu als diaris) i l’equip de govern del PDeCAT va creure innecessari comentar-ho a la reunió del Consell Participatiu de les Llars d’Infants celebrat uns dies abans. Ens traiem el barret davant d’aquest exercici de màxima transparència! Certament calia una puja de les taxes després d’anys de no tocar-les, però el tema és si aquesta puja del 10% en un sol any és excessiva i si és una mena de càstig a les famílies com a conseqüència de la seva gosadia per haver-se mobilitzat reclamant… i aconseguint!, que es mantinguessin obertes les dues llars d’infants, malgrat que la intenció de l’Ajuntament era prioritzar l’obertura de només una. Des d’Alternativa vam reclamar l’aplicació de la tarifació social en aquestes taxes, de manera que pagui més qui més ingressos té i menys qui menys en té. El PDeCAT va plantejar la dificultat que això suposaria a l’hora de calcular les taxes però llavors ens sorgeix la pregunta: i per què carai van votar favorablement la moció que vam presentar des d’ALL el setembre de 2016 per impulsar la tarifació social, si no tenien cap intenció d’aplicar-la? Una vegada més, suposem que ho devien fer per pura propaganda. Mentre el PDeCAT s’estima més el sistema d’atorgar beques a qui més ho necessita, més proper a repartir caritat, nosaltres apostem per la justícia social i els drets de les persones, més proper a la solidaritat. Deia Eduardo Galeano que “La caritat és humiliant perquè s’exerceix verticalment i des de dalt; la solidaritat és horitzontal i implica respecte mutu”.

Qui sap si per netejar-se la mala consciència d’aquesta puja el PDeCAT va presentar una moció reclamant a la Generalitat la recuperació de la subvenció dels 1.800€ per alumne de les llars d’infants que des del curs 2010/2011 havia anat reduint fins a deixar de pagar-la, assumint-la finalment les Diputacions, però amb una quantia molt menor (875€/alumne). Ja fa temps que venim reclamant que la Generalitat assumeixi els seus compromisos amb el món municipal, tant en el tema del finançament de les llars d’infants com del pagament del deute del Pla de Barris, i la vam votar favorablement.

I finalment, la moció presentada conjuntament pels tres grups municipals va donar ple suport a la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l’agenda social i la recuperació de la convivència, davant l’amenaça del govern espanyol d’impugnar-la davant el Tribunal Constitucional i que, entre moltes altres coses “rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre de 2017” i “referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.