Inici General Més accions municipals per fer front a la crisi socioeconòmica provocada...

Més accions municipals per fer front a la crisi socioeconòmica provocada per la COVID-19

1443

Com no podia ser d’una altra manera, la COVID-19 va tornar a centrar el ple de l’Ajuntament de Llagostera. Els extraordinaris efectes de la pandèmia, que va arribar de forma sobtada,  no només han trasbalsat el dia a dia del govern municipal sinó que han provocat greus esquerdes en l’àmbit social i econòmic que trigaran a reparar-se. Tot plegat requereix respostes excepcionals des del govern municipal i accions contundents.

El ple del mes de maig es va iniciar amb la lectura del decret signat pel president Quim Torra pel qual es declara dol oficial a Catalunya fins el 5 de juny per la pandèmia del coronavirus. L’alcalde, Toni Navarro, va anunciar que Llagostera es sumava al dol decretat i, a més, durant la sessió es va fer un minut de silenci en record de les set persones, veïnes de Llagostera, “que han patit les conseqüències nefastes de la COVID-19” i han perdut la vida.

Beques del casal d’estiu

Un dels temes que volem destacar del ple del mes de maig és l’anunci que en breu s’iniciarà el període de beques de casal d’estiu que estaran adreçades a les famílies en situació socioeconòmica greu que, a més, s’han vist colpejades fortament per la crisi del coronavirus . És el primer any que s’obre aquesta convocatòria pública i des de la regidoria de Drets Socials i Feminismes pensem que aquest any, més que mai, és important que cap infant es quedi sense aquest recurs, sobretot després d’haver passat un llarg període de confinament en el qual han aflorat les desigualtats socials. Aquesta nova línia de beques s’emmarca doncs, en la necessitat de vetllar per la igualtat d’oportunitats  i promoure la cohesió social.

Durant el ple es va donar compte d’una nova reunió del Consell social, que està sent un molt bon òrgan de participació i de posada en comú per anar detectant les necessitats i les problemàtiques en aquest àmbit, que alhora són molt canviants. En aquest espai es va constatar que l’impacte de la crisi en moltes famílies s’està agreujant i que aquesta nova situació requereix d’actuacions contundents per part del govern municipal per pal·liar els efectes de la crisi en les persones més vulnerables. En aquest sentit es va informar que ja s’està posant fil a l’agulla i, a banda de l’augment de la partida de beques que ja hem comentat amb la novetat de les beques del casal d’estiu, es va anunciar que s’està treballant en una línia d’ajuts per al lloguer; i en un projecte de targetes moneder per tal de pal·liar i dignificar la vulnerabilitat econòmica que pateixen moltes famílies. També es va anunciar que s’ha augmentat la partida de subvencions per pagar els subministraments bàsics de la llar. Totes aquestes són actuacions que formen part del pla de xoc acordat a curt termini. Però també s’està treballant amb actuacions a mig termini com, per exemple, estendre més enllà de la pandèmia el projecte de voluntariat que s’ha impulsat i que ha tingut molt bona acollida, sobretot pel que fa a les relacions intergeneracionals que s’han establert, i que pensem que seria bo que es mantingués. Per altra banda, es va anunciar que el compte corrent solidari obert a petició dels veïns de Llagostera per ajudar a les famílies afectades per la crisi ja compta amb 3 mil euros. Com a mirada positiva i esperançadora dins de tota aquesta crisi, cal dir que la solidaritat i el compromís per ajudar als altres és un valor que està més present que mai i que ens en sentim molt orgullosos.

En l’apartat econòmic es va informar que les bases per accedir a les subvencions, a les quals poden optar les empreses i autònoms del municipi afectats per la crisi, ja estan ens mans dels serveis jurídics i s’aprovaran en breu. Des de la regidoria de promoció econòmica es va informar que s’intentaran accelerar al màxim els terminis i que un cop s’activin es resoldran les sol·licituds amb tota la celeritat possible a la vegada que s’anirà informant de les diferents línies d’ajuts a través dels canals habituals de l’Ajuntament.

Crida a la responsabilitat per mantenir neta la via pública

Ens preocupa molt l’impacte de la crisi socioeconòmica però no hem de deixar que les emergències del moment ens distreguin d’una altra de les  prioritats del govern municipal com és la cura del medi ambient. En aquest sentit, des de la regidoria de Medi Ambient i després de veure mascaretes i guants llençats al terra pels carrers del municipi, es va fer una crida a la responsabilitat per tal de respectar les normes i llençar el residus allà on toca. Es va anunciar una campanya de comunicació per sensibilitzar de la necessitat de mantenir neta la via pública i evitar de llençar-hi escombraries, i recollir les defecacions dels animals, entre d’altres.

Pla de prevenció d’incendis forestals

A pocs dies per l’inici de l’estiu, el ple va aprovar inicialment, i per unanimitat,  el pla de prevenció d’incendis forestals que puja a 918 mil euros. Un pla que, segons va explicar l’alcalde, per una banda, servirà per fer un inventari de tot el que hi ha ara mateix pel que fa a les mesures de prevenció i efectius i també servirà per tenir un inventari dels camins, punts d’aigua i poder planificar les actuacions que cal fer en els quatre anys de vigència del document. Ara bé, durant el ple es va deixar clar que era impossible executar-lo mentre no arribin ajuts supramunicipals, cosa que ara per ara es veu complicada.