Inici Política i Societat La història es repeteix?

La història es repeteix?

2093

Maig de l’any 2007.

Al començar la campanya electoral de les eleccions municipals, el Barça afronta la tornada de semifinals de copa del rei davant del Getafe, de l’entrenador alemany Bernd Schuster. A l’anada, Messi fa un recital i el Barça guanya amb un avantatge de 3 gols. En el partit de tornada, el Barça perd 4-0 i li remunten l’eliminatòria. El barça és eliminat i es queda a les portes de la final. CiU guanya les eleccions municipals.

Maig de l’any 2019

Al començar la campanya electoral de les eleccions municipals, el Barça afronta la tornada de semifinals de la copa de campions davant el Liverpool de l’entrenador alemany Jürgen Klopp. A l’anada, Messi fa un recital i el Barça guanya amb un avantatge de 3 gols. En el partit de tornada, el Barça perd 4-0 i li remunten l’eliminatòria. El barça és eliminat i es queda a les portes de la final. Junts per Llagostera guanya les eleccions municipals.

Juny de 1999.

Les eleccions municipals coincideixen amb les eleccions europees. A Llagostera, CiU guanya les europees i l’Entesa guanya les eleccions municipals. Lluis Postigo, que al 1995 havia estat escollit regidor per ICV junt amb Toni Navarro, és escollit alcalde. En el discurs de presa de possessió diu que s’enceta un nou cicle polític, un període progressista on el seu objectiu és apropar l’ajuntament al poble. Es lamenta per l’abstencionisme que hi hagut i diu que treballarà per implicar més la ciutadania en la presa de decisions. Manifesta que vol tenir en compte les propostes de la oposició, que vol superar la confrontació perquè no és bona per al poble i te unes paraules de record per la tasca feta per la seva antecessora en el càrrec, Pilar Sancho.

Juny de l’any 2019

Les eleccions municipals coincideixen amb les eleccions europees. A Llagostera, Junts per Catalunya guanya les europees i Junts per Llagostera guanya les eleccions municipals. La segona força mes votada, encapçalada per Toni Navarro, s’entén amb la tercera i és escollit alcalde. En el discurs de presa de possessió diu que s’ha conformat un govern de consens entre forces d’esquerra que vol impulsar polítiques participatives per implicar més la ciutadania en la presa de decisions i reduir l’abstencionisme. Manifesta que vol tenir en compte les propostes de la oposició i que la discrepància no ha d’abocar a la confrontació perquè no ajuda a generar interès per la política i te unes paraules de record per la tasca feta per el seu antecessor en el càrrec, Fermí Santamaria

La història es repeteix? El lector pot comprovar els fets i treure les seves conclusions. Però hi ha un detall que sembla que hagi volgut passar desapercebut aquests dies: és la primera vegada en 40 anys de democràcia municipal que el partit que ha guanyat les eleccions municipals a Llagostera no formarà part de l’equip de govern. Això és un fet històric que canvia les regles del joc democràtic que hem viscut fins ara a Llagostera.

Algú podria dir que això és irrellevant, ja que hi ha una diferència de 6 vots entre la primera i la segona força mes votades i això és com un empat. És possible. Però la realitat és que hi ha un regidor de diferència, i si no hi hagués hagut un pacte amb majoria absoluta per aconseguir l’alcaldia, Pilar Aliu, cap de llista de la força mes votada a les eleccions municipals de Llagostera, seria avui l’alcaldessa de Llagostera.

A data d’avui, Antoni Navarro ha començat fent història, ja que és el primer alcalde democràtic de Llagostera que no ha guanyat les eleccions. Ni ell ni el seu partit. Ningú nega la seva legitimitat, ja que la llei ho permet, però aquest no és un detall menor i caldrà veure com  condicionarà l’historia dels propers anys. Veurem si el govern municipal és una nova Entesa o no. De moment, la realitat és tossuda i vistos els esdeveniments, tendeix a repetir-se.

Això em planteja una  gran pregunta, de la que se’n deriven moltes altres: és possible una altra manera de fer política municipal?

Si és cert, com es va repetir diverses vegades al ple de constitució del mandat, que l’important son les persones, fer polítiques pensant en elles i que el que s’ha fet fins ara no està del tot malament i s’hi vol donar continuïtat. Com és que no ha estat possible un altra tipus de govern?

Si reiteradament sentim a parlar de crides a la unitat, a la suma de projectes, a prioritzar les persones davant dels interessos de partit… com és que s’ha fet un acord per blocs ideològics en comptes d’intentar sumar visions que poden sen contraposades i complementàries?

És lògic que la força mes votada a Llagostera en les eleccions municipals i europees quedi apartada, quan la seva lectura dels resultats és que calia compartir responsabilitats i ha fet una oferta en conseqüència?

Què era mes trencador: fer pactes entre forces, teòricament, molt semblants però que no s’han presentat juntes, o afrontar el repte de cooperar i treballar conjuntament entre forces, teòricament, molt diferents?

Com s’explica que un govern que s’autoanomena “feminista” impedeixi accedir a l’alcaldia a la candidata que ha guanyat  les eleccions fent que l’alcaldia quedi quatre anys en mans d’un home i faci un govern format majoritàriament per homes? Aquest és el nou feminisme del segle XXI?

Si era cert que no hi havia un pacte ERC-CUP abans de les eleccions, tal i com es va repetir insistentment en campanya, com és què han tancat un acord tant ràpid, renunciant a compartir l’alcaldia i amb tant poques explicacions? Aquesta és la gestió transparent que tindrem a partir d’ara?

Fins on arriba l’efecte personal dels candidats? Te sentit que la CUP renunciï a l’alcaldia? Quina explicació es pot donar als votants que, per sobre de partits, han valorat els mèrits personals d’un cap de llista, si quan ha tingut la oportunitat de ser alcalde no ho ha volgut acceptar?

Si de debò es vol avançar, de forma transversal, en debats socials importants i complexes com la immigració, la cooperació internacional, l’educació o les polítiques d’habitatge, com és que s’ha apostat per continuar tancats dins dels blocs ideològics clàssics? Treballant només amb els afins, segur que aquesta és la millor manera d’ampliar la sensibilitat i recollir adhesions de tota la societat?

Quan es repeteix continuadament que es fa un govern progressista, donant per suposat que només en el període de l’Entesa es varen practicar polítiques de progrés social, estem dient que durant 32 anys a Llagostera no hi hagut polítiques de progrés?

Com és que la ciutadania de Llagostera ha escollit com a força mes votada, 9 de 11 vegades, a partits que, en teoria, no volien el progrés de Llagostera i la seva gent? Estem dient que la població de Llagostera s’equivoca quan va a votar?

Els pactes de govern, legítims o legals, son vistos com a bons o dolents en funció de si governa qui a tu t’agrada, però mes enllà dels discursos de presa de possessió: intemporals, plens de bones intencions, pensats per quedar be amb tothom i amansir en la mesura que sigui possible la crítica i la oposició, el dia a dia serà el que posarà a prova aquest govern d’entesa. No hi ha res que uneixi més que el poder i en cas de dubtes, sempre ajuda trobar un enemic comú, elogiant els que marxen mentre es burxa en les ferides i decepcions dels qui, havent guanyat les eleccions, no poden governar i han de passar a la oposició. Esperar que et corresponguin aquest gest de bones maneres, es esperar molt, ja que la credibilitat democràtica es guanya a les urnes, no pas d’esquenes a elles reinterpretant el resultat a conveniència. Un mandat que comença així promet emocions fortes i segur que no deixarà indiferent a ningú.

Tot plegat, m’ha fet venir al cap la famosa cita de Valle-Inclan: “Vencereis, però no convencereis”Crec que s’ha perdut una gran oportunitat de fer política municipal d’una altra manera.

El que tinc clar, de moment, és que si això anava de nova política, les respostes i les solucions proposades, per molt que es disfressin de progressistes i modernes, sonen molt velles.

Hi ha per davant 4 anys per canviar-ho, estarem atents.

 

Foto: Per si algú es pregunta el motiu de la foto: El govern escollit l’any 2007 va posar la gespa artificial al camp municipal de futbol de Llagostera. L’any 2019 el pressupost preveu el canvi d’aquesta gespa.