Inici Política i Societat Comentari del ple de maig

Comentari del ple de maig

992

El darrer plenari ordinari del mes de maig va ser novament telemàtic. Estem esperançats perquè pròximament podrem tornar a realitzar-los de forma presencial; a causa de les bones dades que anem tenint en referència a la pandèmia covid-19 i la bona resposta a la vacunació.

La neteja de les franges perimetrals es venen realitzant des de fa anys a Llagostera per prevenció d’incendis, però la neteja de les parcel·les interiors han estat durant molts anys una problemàtica contínua, on la tasca administrativa, policial i veïnal per realitzar el control i els requeriments oportuns ha sigut de vegades força feixuga, en alguns casos s’ha arribat fins a la via judicial.
Però hi ha hagut un canvi per part de l’Ajuntament: s’ha realitzat la incorporació d’una ordenança municipal, amb la qual l’Ajuntament executarà les tasques de neteja si no es realitza per part dels propietaris  amb el cobrament posterior. Alleugerant la feina administrativa i sobretot prevenir que puguin haver-hi algun incendi per manca de manteniment.

El dret a l’habitatge, un dret constitucional i alhora també inclòs en l’estatut d’autonomia de Catalunya. Un dret del qual malauradament no tothom pot disposar a Llagostera, i no per manca d’habitatges, on disposem d’un nombre important tancats actualment. Més d’un centenar d’aquests habitatges són de grans tenidors i bona part estan en condicions de viure-hi. La funció social que han de donar no s’està donat des de fa massa temps, tant de temps que com a Ajuntament hem de fer-hi alguna cosa i no quedar-nos de braços plegats a l’espera que els bancs els vulguin mobilitzar; bé cedir-los en disposició de l’Ajuntament com a lloguer social, bé com a lloguer ordinari, com a possibilitat de compra, etc.


Per aquest motiu i amb la llei a la mà, vàrem aprovar la incorporació d’una ordenança municipal per al control i seguiment d’habitatges buits dels grans tenidors, per poder-los requerir per posteriorment sancionar si han estat tancats durant dos anys. De fet els habitatges dels grans tenidors com ara els bancs, estan obligats a pertànyer en un registre a la Generalitat de Catalunya d’habitatges desocupats.
Aquesta ordenança no és d’afany recaptatori per part de l’Ajuntament, sinó tot el contrari, ser justos amb la ciutadania, perquè es compleixi un dret fonamental, com és el de poder disposar d’un habitatge digne.
Estem esperançats que a Llagostera comenci a haver-hi la mobilització d’habitatges en un breu espai de temps, i sobretot a un preu digne.

També voldríem comentar l’aprovació de l’ampliació de la plantilla municipal amb la incorporació d’un paleta per realitzar tasques de manteniment i un agent cívic.
Els socialistes creiem que abans de sancionar cal informar i educar en molts àmbits , però ara ens centrarem a parlar dels comportaments incívics.
Com no tenir cura dels espais públics, grafits, deixalles als carrers, caques de gos a les voreres, etc.
Vetllat pel benestar de la ciutadania és una de les funcions dels ajuntaments, on la tasca del dia a dia per part de la policia local no pot arribar a tot arreu, i cal un ajut extra.
Per aquest motiu en el nostre programa electoral contemplaven la incorporació d’agents cívics al municipi, per a realitzar aquesta tasca informativa i de control.

I per acabar no voldríem deixar de denunciar i exigir la fi del bloqueig econòmic, comercial i financer dels Estats Units imposat a Cuba durant més de sis dècades, ja que constitueix una flagrant, massiva i sistemàtica violació dels drets humans de la població cubana.
Causant incalculables danys humanitaris, on reiteradament les institucions europees i les Nacions Unides ho han denunciat.
Durant els últims quatre anys amb del govern de Trump, els Estats Units han aplicat desenes sancions contra Cuba, i ha inclòs en les seves «llistes negres» a més de 200 empreses i institucions de l’illa, com a part de l’enduriment de la política econòmica, comercial i bloqueig financer imposat des de 1962.
A més, severs límits a la inversió estrangera, aguditzant la crisi generada per dècades de sancions, bloqueig i atacs al govern de l’illa.
Segons dades presentades pel Govern cubà en el seu últim informe a les Nacions Unides, des d’abril de 2019 fins a març de 2020, el bloqueig ha provocat pèrdues a Cuba de més de 5.570 milions de dòlars.

La Unió Europea ha de seguir denunciant aquesta política criminal i promoure el diàleg, la cooperació, l’obertura política i la comprensió mútua entre la Unió Europea i Cuba.
I es plantegi aquest tema i la urgència d’eliminar el bloqueig econòmic i comercial establert contra Cuba al curs dels seus contactes amb el president Biden.

També es varen aprovar les bases i la convocatòria d’estabilització del treball temporal, d’una plaça de conserge de les instal·lacions esportives, la convocatòria per a la selecció de personal del casal d’estiu “Matins d’Art 2021” i de quatre places d’encarregat i dues d’ajudants per a la gestió de les piscines municipals per aquesta temporada d’estiu.