Inici General Comentari del ple de juliol

Comentari del ple de juliol

1367

La darrera sessió plenària va començar amb una doble denúncia de la majoria del consistori cap a dues decisions del sistema judicial espanyol que, des del nostre punt de vista, no ens podem permetre de normalitzar des de cap espai públic. Parlem, en primer lloc, de la decisió del Tribunal Suprem de suspendre el tercer grau a la majoria dels presos polítics independentistes; amb aquesta, se’ls ha retornat a presó i se’ls ha privat de drets penitenciaris que, segons el reglament, els pertoquen. Continua l’aplicació del dret penal de l’enemic per part de l’Estat espanyol, basat en l’escarment i la venjança. La segona qüestió denunciada va ser l’arxivament, per part de l’audiència provincial de Cadis, del procés iniciat pel cas Tarajal (2014), en què l’acció violenta de 16 guàrdies civils va causar la mort per ofec a la costa andalusa d’almenys 15 migrants —aquesta xifra és la oficial, encara que diferents ONG han denunciat durant anys que la real ascendeix a desenes de persones. Davant d’un crim gravíssim i sense precedents per la seva magnitud, el règim es blinda —un cop més— en la seva impunitat i la dels seus cossos armats. La primera denúncia va ser a càrrec de Junts per Llagostera i dels grups de l’equip de govern (ERC i CUP-Alternativa); la segona, únicament de la majoria de govern.

Entrant en l’ordre del dia, es va començar per diferents punts de caràcter urbanístic. Tres d’ells van consistir en aprovacions provisionals de modificacions puntuals del POUM. En el darrer cas, referent a l’entorn de l’accés est del nucli antic, s’havia realitzat prèviament una reunió amb els veïns i veïnes afectats per a trobar la millor solució a l’ordenació dels seus habitatges. Com es va explicar al ple, aquest juliol també es va dur a terme una reunió oberta al veïnat del passeig Pompeu Fabra per acordar els arranjaments d’ampliació de voreres que s’hi realitzaran. La màxima participació ciutadana és un objectiu i un compromís d’aquest equip de Govern que cal aplicar dia a dia, i aprofitem l’ocasió —també— per a recordar que fins el 16 d’agost l’Ajuntament compta amb dos processos de votació telemàtica oberts i als quals us animem a participar: l’un, sobre l’emplaçament definitiu del mercat setmanal; l’altre, sobre la destinació de la partida reservada com a pressupost participatiu. Podeu accedir-hi a partir del web llagostera.org/participacio

El següent punt tractat va ser per aprovar la dedicació parcial de la regidora d’ERC Sílvia Fa, per la necessitat de l’Equip de Govern de comptar amb més hores de treball polític a l’Ajuntament d’ara endavant, especialment en relació a la regidoria d’educació. El grup de JxLl s’hi va mostrar contrari i, explicant que no en veien clara la necessitat, es va arribar a dir que l’Ajuntament no és una “agència de col·locació”. Com vam manifestar, la seva argumentació ens va sorprendre notablement. Sobretot tenint en compte que amb aquest canvi es passa de comptar d’una persona amb dedicació parcial a dues, mentre que l’equip de Govern anterior comptava amb tres, i amb un salari/hora que no ha canviat. Veient que es posa en dubte, i partint d’un codi ètic propi caracteritzat per qüestions com la limitació de sous i mandats, pensem que cal reivindicar la tasca política necessària per dotar de contingut l’acció de govern i el funcionament del conjunt d’àrees. I que, com tota feina, aquesta necessita ser compensada econòmicament si no volem que la representació política deixi de ser possible per a treballadors i treballadores.

A continuació, es van abordar dues mocions de JxLl. Una, per impulsar un Pla estratègic de l’esport (paral·lel a l’actualització del MIEM); la segona, sobre la reinversió en polítiques mediambientals de les sancions per infraccions al medi. Amb l’acord sobre algunes modificacions necessàries, ambdues van ser aprovades amb tots els vots favorables. Si bé les qüestions que plantegen ja formen part del programa de govern i/o s’estan desenvolupant, fet pel qual no plantegen cap canvi, entenem que el vot favorable suposa ratificar-nos en compromisos i objectius previs, els quals ens alegrem que en bona mesura siguin compartits per l’oposició.

Finalment, del torn de control i gestió municipal en què cada regidor/a exposa novetats de les seves àrees en destaquem l’explicació que vam fer de la situació actual de l’abocador de Solius. Com és públic, una sentència del TSJC va dictar l’obligació de clausurar-lo en el termini d’un mes, a causa d’un cúmul d’actuacions irregulars a nivell d’adjudicacions de serveis i d’ampliacions de la infraestructura. Com a Ajuntament, i com a responsables actuals de la presidència del consorci que gestiona l’abocador (que recau en la regidoria de Medi Ambient llagosterenca), ens trobem davant un termini de tancament clarament inviable. Per aquest motiu, estem treballant amb els serveis jurídics per buscar una solució temporal alternativa. Alhora, el nostre compromís com a CUP-Alternativa (compartit pel conjunt del govern) continua intacte a l’hora de no promoure cap ampliació del recinte (fet que estava previst) i de poder clausurar la infraestructura tan aviat com sigui possible de manera ordenada: Llagostera ja ha complert, durant dècades i amb escreix, amb la nostra responsabilitat amb el territori en matèria de residus.